Співвласника “Книжкового Лева” Олександра Рябчука начебто затримали та побили працівники ТЦК в Мукачеві

Дата: 03 Вересня 2024
A+ A- Підписатися

2 вересня, у понеділок, співвласника українських книгарень “Плекай” та “Книжковий Лев” Олександра Рябчука в Мукачеві начебто затримали прикордонники, після чого звʼязок з ним обірвався. Згодом зʼясувалося, що чоловіка передали працівникам ТЦК та СП для уточнення даних.

Про це повідомляють на інстаграм-сторінках книгарень, а також співвласниця Катерина Іванова.

Олександр Рябчук. Фото із соціальних мереж

Так, згідно з повідомленнями, прикордонники зупинили чоловіка на вокзалі в Мукачеві для уточнення даних, а потім зв’язок з ним обірвався. Пізніше вдалося дізнатися, що Рябчука передали працівникам Мукачівського районного територіального центру комплектування та соціальної підтримки (РТЦК та СП).

“Далі працівникам Мукачівського РТЦК та СП привезли в приміщення РТЦК, потім примусом в поліклініку для проходження ВЛК, не враховуючи проблеми зі здоров’ям та відсутність всіх необхідних лікарів”, – зазначають колеги Рябчука.

У дописі Іванова зазначає, що рішення ВЛК намагались оскаржити та вимагали видати повістку належним чином, натомість співробітники Мукачівського РТЦК та СП застосували фізичну силу до Олександра та його дружини, яка перебувала поруч з ним. Після – Рябчука знову відвезли в РТЦК.

Також у дописі йдеться, що дружина Олександра викликала поліцію та подала заяву про побиття, а працівники ТЦК змусили чоловіка написати заяву під запис на відео, що він не має до них претензій, і вимагали від жінки забрати заяву до поліції.

“Сашу й надалі незаконно утримують працівники РТЦК та СП. Стабільного зв’язку з ним немає. Встановити його місцеперебування і подальшу долю не можемо”, – додала Іванова.

Дружина Олександра Тетяна Тимченко в коментарі виданню “Суспільне Культура” розповіла, що у Військової служби правопорядку в Ужгороді вдалося дізнатися, що його доправили в складі ужгородського військкомату на полігон у Рівне. Більше деталей жінка не має.

Згодом у Закарпатському ОТЦК підтвердили інформацію про те, що Рябчука доставили до РТЦК та СП, але зауважили, що у чоловіка не були оновлені військово-облікові дані. Проте Іванова це заперечує і каже, що Олександр оновив дані ще у травні.

Після проходження ВЛК чоловіка визнали придатним до військової служби у військових частинах забезпечення, навчальних центрах, медичних підрозділах тощо.

“Після повернення до РТЦК та СП чоловік вимагав отримати повістку за місцем проживання та викликав поліцію. Відповідно до постанови Кабінету Міністрів України, територіальні центри комплектування можуть призивати громадян на військову службу незалежно від місця перебування на військовому обліку”, – зауважили в ОТЦК.

Також там не підтверджують інформацію щодо насильницьких дій з боку представників Мукачівського РТЦК та СП та кажуть, що чоловіка призвали на військову службу по мобілізації та направили до навчального центру для проходження служби в лавах ЗСУ через відсутність права на відстрочку.

“Після консультації з адвокатом, який підтвердив правомірність дій, громадянин Олександр Рябчук написав заяву про відсутність претензій до РТЦК та СП. Адвокат, у свою чергу, клопотала про залишення поданих заяв без розгляду”, – зазначають в установі.

Раніше ZMINA писала, що в більшості скарг на неправомірну поведінку з боку представників територіальних центрів комплектування та соціальної підтримки, за словами Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини Дмитра Лубінця, інформація про порушення не підтверджуються. 

Нагадаємо, що на Житомирщині 4 червня поховали 32-річного Сергія Ковальчука, якого напередодні в стані коми доставили до лікарні, де він за кілька днів помер. Родина заявляє, що його побили в місцевому райвідділі Територіального центру комплектування та соціальної підтримки, але там це спростовують. 

Зрештою експертиза не підтвердила версію адміністрації Звягельського ТЦК та СП про алкогольне сп’яніння. Як показала експертиза, алкоголю в крові померлого не було. Не підтвердилася й версія з епілепсією. 

Це не перший подібний випадок. Так, у квітні в Закарпатській області дорогою до навчального центру у військовозобов’язаного стався епілептичний напад і він помер. Згодом стало відомо, що ВЛК визнала його придатним. 

До цього, в лютому, помер 49-річний мешканець Тернопільщини. Швидка доправила його до місцевої лікарні з території ТЦК, а загинув він нібито через “напад судом”, також спричинених епілепсією. Чоловік прийшов до ТЦ, щоб звірити військово-облікові документи та пройти військово-лікарську комісію. 

Також на Закарпатті хлопець намагався вкоротити собі віку в ТЦК та СП, але посадовці пов’язують це з “вживанням наркотиків”, а не з імовірним тиском, про який кажуть рідні. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter