Спілка архітекторів заявила про продовження тиску через їхню позицію щодо містобудівного законопроєкту №5655

Дата: 25 Вересня 2023
A+ A- Підписатися

У Національній спілці архітекторів України заявляють про продовження тиску з боку посадовців та правоохоронців через їхню позицію щодо містобудівного законопроєкту №5655.

Про це сьогодні під час пресконференції в Інтерфакс-Україна заявили президент спілки Олександр Чижевський та заступниця голови Архітектурної палати Національної спілки архітекторів України Анна Кирій.

Олександр Чижевський та Анна Кирій. Фото: Інтерфакс-Україна

За словами Чижевського, Національна спілка архітекторів України однією з перших проаналізувала текст законопроєкту в понад 300 сторінок і змогла донести до суспільства ризики, пояснюючи “зашиті” схеми та розповідаючи про небезпеки подібних рішень.

“Це професійний обов’язок архітекторів бути гарантом безпечного та якісного будівництва. За це НСАУ отримала відплату від голови профільного комітету Верховної Ради Олени Шуляк. А саме “наїзд” силовиків. На додачу – “наїзд” Мінрегіону”, – говорить Чижевський.

Крім того, у спілці додали, що знищення інституціонального професійного об’єднання архітекторів як впливової самоврядної організації розв’яже руки корумпованим посадовцям та дасть можливість будувати будь-які проєкти сумнівної якості.

Анна Кирій зазначила, що за свою принципову позицію проти положень законопроєкту №5655 представники зазнають тиску, проти них відкривають кримінальні провадження та ініціюють судові позови.

“Кримінальна справа на президента Національної спілки архітекторів України – це сором і ганьба на міжнародному рівні, яку всі партнери прекрасно бачать”, – каже Кирій.

Крім того, Кирій додала, що спілка здійснює видавання сертифікатів із 2012 року.

“Це було продовження традицій і європейських стандартів. Тепер міністерство України поставило це під загрозу”, – підкреслила архітекторка. 

Нагадаємо, що в грудні 2022 року парламент ухвалив у цілому законопроєкт №5655 щодо реформування сфери містобудівної діяльності, який критикували очільники українських міст та селищ, архітектори та громадські активісти, зокрема, через корупційні ризики. Законопроєкт підтримали 228 народних депутатів.

Громадська петиція з вимогою ветувати законопроєкт через кілька годин після голосування у ВРУ набрала понад 25 тисяч підписів, а до цього профільний комітет отримав висновок НАЗК, що законопроєкт не відповідає Антикорупційній стратегії. 

Після цього представники Національної спілки архітекторів закликали президента Володимира Зеленського ветувати містобудівний закон №5655 і зупинити тиск силовиків на спільноту. Просили вони й про початок суспільного та експертного діалогу щодо створення кодексу та покласти край тиску на Спілку архітекторів України.  

Торік у жовтні спілці обмежили доступ до електронного реєстру сертифікованих архітекторів, який є частиною Єдиної державної електронної системи у сфері будівництва. Це означає, що архітектор, який пройшов атестацію і склав іспит або продовжує термін чинного сертифіката, не може поставити свій підпис на проєктну документацію в ЄДЕССБ, тому що Національна спілка архітекторів України не може валідувати його сертифікат.

Крім того, СБУ звинуватила посадовців спілки в махінаціях у будівельній сфері й після чергових обшуків висунула підозри в скоєнні злочину двом керівникам та IT-фахівцю. 

Станом на серпень 2023 року в справі проти трьох представників спілки були проведені всі слідчі дії та допити, і справу передано до суду. Крім того, Анна Кирій зазначила, що Міністерство розвитку громад, територій та інфраструктури України відзвітувало про проведення ще однієї складової реформи. Тепер сертифікати архітекторам видаватиме саме міністерство, а навчання проводитимуть три університети. 

Водночас Національне антикорупційне бюро проводить досудове розслідування в кримінальному провадженні про зловживання владою або службовим становищем з боку заступниці міністра розвитку громад, територій та інфраструктури України Наталії Козловської щодо проведення професійної атестації архітекторів. Третя частина справи – протиправна бездіяльність голови Служби безпеки України щодо непритягнення до відповідальності тих співробітників СБУ, які брали участь в обшуках, здійснених у межах кримінального провадження, що не належить до підслідності СБУ.

Читайте також: Архітектурна спільнота проти силовиків: як тиснуть і переслідують Спілку архітекторів за її позицію щодо містобудівного законопроєкту

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter