Спеціалізована екологічна прокуратура встановлює наслідки руйнування Трипільської ТЕС для довкілля

Дата: 22 Квітня 2024
A+ A- Підписатися

Фахівці Спеціалізованої екологічної прокуратури Київщини досліджують наслідки обстрілу російськими військами Трипільської ТЕС та встановлюють масштаби шкоди, завданої цим довкіллю. 

Про це повідомили в Офісі генерального прокурора.

11 квітня 2024 року окупанти обстріляли ракетами обʼєкт критичної інфраструктури – Трипільську ТЕС. За фактом порушення законів та звичаїв війни правоохоронці розпочали досудове розслідування.

Через влучання ракет на ТЕС здійнялася масштабна пожежа та стався витік трансформаторного мастила.

Щоб встановити масштаби наслідків для екології, прокурори за участю спеціалістів Державної екологічної інспекції Столичного округу і ДУ “Київський обласний центр контролю та профілактики хвороб” МОЗ України провели додатковий огляд території ураження.

“Відібрано проби зразків ґрунту для проведення лабораторних досліджень. Після отримання їх результатів буде визначено розмір збитків, заподіяних забрудненням ґрунту, та призначено інженерно-екологічну експертизу. Також буде розрахована шкода, завдана довкіллю, внаслідок забруднення атмосферного повітря через пожежу на ТЕС”, – пояснили в Офісі генпрокурора.

Нагадаємо, що в ніч проти 11 квітня російські окупанти вчинили масовану атаку по енергетичній інфраструктурі України. Унаслідок цього пожежі спалахнули на енергетичних об’єктах у Львівській, Одеській та Запорізькій областях. Також армія РФ била по енергетиці Київщини та Харківщини. На Миколаївщині уламки збитих дронів упали на відкритій території. 

Тієї ночі окупанти повністю зруйнували Трипільську теплоелектростанцію на Київщині. Унаслідок влучань почалася масштабна пожежа в турбінному цеху. Усі працівники, які були на зміні під час обстрілів, живі.

Президент України Володимир Зеленський каже, що російські війська змогли знищити ТЕС, тому що в України закінчилися ракети для її захисту.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter