Сотні білорусок у Мінську вийшли на протест проти насильства силовиків

Дата: 12 Серпня 2020
A+ A- Підписатися

У Мінську 250 білорусок вийшли на мирний протест проти насильства силовиків, які вже третій день жорстко розганяють і затримують невдоволених офіційними результатами президентських виборів людей. 

Про це повідомляє видання “Наша ніва”.

У ніч на 12 серпня протести в столиці Білорусі перекинулися на спальні райони міста. Жінки, які тримали в руках квіти та плакати “Насильно мил не будешь”, утворили живий ланцюг в одному з районів Мінська, Комаровці. 

“Перестаньте нас бити! Ми хочемо просто правильного підрахунку голосів!” – кажуть учасниці акції.

Водночас на трансляціях з місця події видно, що декілька силовиків ходять уздовж живого ланцюга та повторюють, що акція жінок не погоджена, а тому протизаконна. У відповідь на це протестувальниці підіймають руки, заводять їх за голову, імітуючи позу під час затримання ОМОНом, і повторюють, що живуть у поліцейській державі. 

Згодом учасниці акції організовано пішли з місця її проведення до центру міста. 

Відомо, що цьогорічні протести в Білорусі відзначилися великою кількістю учасниць, яких ще до виборів обурювали сексистські висловлювання чинного президента Олександра Лукашенка про те, що жінка нібито не спроможна керувати країною. Великою популярністю в мережі, зокрема, користується ролик, у якому мітингувальниця на запитання, чи страшно їй перебувати на акції біля силовиків, відповіла: “Ні, Я в дитячому садочку працювала. Мені вже нічого не страшно”. 

Також, наприклад, жительки Білорусі Анастасія Самойлович і Ніна Вайсман випустили ролик “Я білоруска, я особистість”, який теж набув великої популярності в мережі. У ньому 42 жінки відповіли на висловлювання Лукашенка про їхнє “покликання прикрашати світ” та обов’язок народжувати дітей. 

Нагадаємо, що 9 серпня в Білорусі, яку 26 років очолює Олександр Лукашенко, відбулися вибори. За підрахунком ЦВК, чинний очільник країни отримав понад 80% голосів, однак опозиційні сили стверджують, що влада сфальсифікувала результати. Одразу після голосування незадоволені білоруси вийшли на вулиці своїх міст. У перший день протестів силовики затримали понад 3 тис. осіб, другого дня – близько 2 тис.

Офіційно під час протестів у Білорусі загинув один протестувальник. Опозиційні телеграм-канали та правозахисники повідомляли про загиблого чоловіка, якого в центрі Мінська збив автозак. Однак офіційні джерела цю інформацію спростовують. Серед постраждалих унаслідок протестів є й журналісти.

Насильство щодо білорусів, які не згодні з офіційними результатами президентських виборів, уже засудили в ЄС, а небайдужі вже зібрали на допомогу потерпілим мільйон доларів. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter