Сьогодні відзначають День міжнародного кримінального правосуддя

Дата: 17 Липня 2024
A+ A- Підписатися

Сьогодні, 17 липня, у світі відзначають День міжнародного кримінального правосуддя.

ZMINA розповідає, що це за день.

Будівля Міжнародного кримінального суду. Фото: Britannica

День міжнародного кримінального правосуддя започаткували, щоб щороку згадувати річницю ухвалення Римського статуту, що відбулося 17 липня 1998 року. Статут – це установчий договір Міжнародного кримінального суду, який спрямований на захист людей від геноциду, злочинів проти людяності, воєнних злочинів і злочину агресії. 

“17 липня об’єднує всіх, хто хоче підтримувати справедливість, захищати права жертв і допомагати запобігати злочинам, які загрожують миру, безпеці та добробуту світу”,кажуть у Міжнародному кримінальному суді.

Україна досі так і не ратифікувала Римський статут, попри неодноразові заклики правозахисників, активістів та правників. У 2014 та 2015 роках парламент лише ухвалив дві заяви про визнання юрисдикції МКС.

Кілька років тому чинний міністр юстиції Денис Малюська заявив, що Україна нібито вже ратифікувала Римський статут. У відповідь на це правники порадили йому розібратись у питанні. 

ZMINA детально розповідала, що таке Римський статут та чому він потрібен Україні. 

Також разом з експертами-правниками ZMINA розбиралася, як працює Міжнародний кримінальний суд в Україні, з якими проблемами він зіткнувся та чим іще, окрім розслідувань, займається. Детальніше про це можете почитати за посиланням.

Нагадаємо, що в Офісі президента кажуть про ймовірну ратифікацію Римського статуту до кінця 2024 року. Цей крок є зобов’язанням України, закріпленим в Угоді про Асоціацію з ЄС.

Судячи із соціологічних опитувань, для 75% українців основною метою правосуддя щодо злочинів Росії в Україні є справедливе покарання винних. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter