“Сьогодні багато нових видів загроз”: Баканов розповів, над чим працюватиме реформована СБУ

Дата: 17 Грудня 2019
A+ A- Підписатися

У процесі реформування СБУ зосередиться на контррозвідувальній діяльності, а над розслідуванням економічних злочинів, очевидно, працюватиме Держбюро фінансових розслідувань.

Про це голова служби розповів в інтерв’ю Інтерфаксу-Україна.

За словами Баканова, його дуже дивує, коли кажуть про обмеження контррозвідувальної діяльності СБУ.

“Сьогодні багато нових видів загроз, які диктує сучасний світ. І вони стосуються не тільки України, але і будь-якої іншої країни. Невже агресія не здійснюється у вигляді економічної експансії? Можна купити стратегічно важливе для країни підприємство, а після цього його знищити”, – сказав він.

Голова служби додав, що СБУ братиме участь в розробленні державної програми з протидії економічним злочинам та запобігатиме їм, проте над розслідуваннями в перспективі працюватиме Державне бюро фінансових розслідувань.

Як відомо, президентові Володимиру Зеленському подали проєкт нової редакції Закону “Про Службу безпеки України” на початку жовтня. Реформа СБУ була однією з вимог, які до нової влади поставили правозахисники ще в липні цього року. Експерти тоді зазначали, що відомство успадкувало багато притаманних радянській спецслужбі функцій та працює практично без будь-якого контролю за своєю роботою. Закликав нову владу реформувати СБУ й Генсек НАТО Єнс Столтенберг.

Зміни, які чекають на відомство, чиновники називали “наймасштабнішими” за часи незалежності. ZMINA докладно розповідала про те, якою бачать службу безпеки її нові керівники та як вони хочуть деполітизувати роботу відомства.

Однак експерти, які аналізували поданий Зеленському законопроєкт, дійшли висновку – “наймасштабніша реформа” СБУ лише закріплює радянську систему роботи

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter