СБУ хоче залишити за собою функцію слідства – експерти

Дата: 29 Листопада 2019
A+ A- Підписатися

У законопроєкті про нову СБУ, який подали на розгляд президенту Володимиру Зеленському, пропонують залишити за відомством функцію досудового розслідування попри рекомендації експертів. 

Про це йдеться в аналізі юристки і заступниці виконавчого директора Центру протидії корупції Олени Щербан для “Української правди”.

 Центр протидії корупції отримав копію законопроєкту, переданого СБУ до Офісу президента. Так, у відомстві пропонують залишити за собою функцію досудового розслідування. Щербина наголосила, що слідство та контррозвідувальні функції – це абсолютно різні заходи, які мають різну мету. 

“Слідство повинно розслідувати і забезпечити притягнення злочинців до відповідальності, контррозвідка – збирати інформацію для аналізу та виявлення загроз державній безпеці, аби такі загрози попередити. Якщо слідство бореться з одним конкретним наслідком загроз – злочинністю, то контррозвідка повинна попереджати всі загрози держбезпеці. А контррозвідка була і залишається головним завданням служби”, – зазначила Щербина. 

Не забирають з-під слідства в СБУ й такі злочини, як контрабанду. У законопроєкті є пропозиція, щоб генпрокурор чи його заступник за поданням голови СБУ або його заступника міг передати до служби будь-яку справу, якщо вона загрожує нацбезпеці, тобто фактично будь-яку справу.

Також СБУ планує зберегти свої повноваження щодо боротьби з організованою злочинністю, хоча боротися зі злочинністю має кожен орган досудового розслідування в межах своєї підслідності.

Щербан наголошує, що, згідно з документом, СБУ намагається підірвати незалежне функціонування інших правоохоронних органів. Зокрема, бетонується можливість “прослушки” лише через СБУ.  Керівництво служби не бажає подавати відкриті декларації, а також пропонує погоджувати порядок здійснення всіх можливих антикорупційних заходів щодо її співробітників.

Щодо обмеження максимальної чисельності співробітників СБУ, то її планують скоротити з 31 000 до 15 000 осіб з можливістю збільшити граничну чисельність ще на 5 000 осіб під час особливого періоду чи військової агресії. Відомо, що наразі в службі працює 27 000 осіб.

“Однак прикінцеві положення проєкту передбачають, що скорочення буде відбуватися протягом наступних семи років – до 1 січня 2027 року. Цей підхід пояснюється нібито тим, що вивільнення службовців потребує серйозних видатків через виплати, які передбачені військовослужбовцям у зв’язку зі звільненням. Тому в СБУ планують звільняти по 2 тисячі осіб на рік для економії коштів”, – додала Щербан. 

Раніше експерти вже казали, що обіцяна “наймасштабніша реформа” СБУ закріплює радянську систему роботи. 

Як відомо, президенту Володимиру Зеленському подали проєкт нової редакції Закону “Про Службу безпеки України” на початку жовтня. Реформа СБУ була однією з вимог, які до нової влади поставили правозахисники ще в липні цього року. Експерти тоді зазначали, що відомство успадкувало багато притаманних радянській спецслужбі функцій та працює практично без будь-якого контролю за своєю роботою. Закликав нову владу реформувати СБУ й Генсек НАТО Єнс Столтенберг.

Зміни, які чекають на відомство, чиновники називали “наймасштабнішими” за часи незалежності. ZMINA докладно розповідала про те, якою бачать службу безпеки її нові керівники та як вони хочуть деполітизувати роботу відомства.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter