Соцслужби мають здійснювати перевірки лише за підозри щодо неправомірного отримання допомоги ВПО – Верещук

Дата: 15 Березня 2023
A+ A- Підписатися

Мінсоцполітики та Нацсоцслужба надали роз’яснення територіальним органам соціальних служб про необхідність попереджати внутрішніх переселенців щодо відвідування їх з метою перевірки. 

Це питання обговорювали на нараді під головуванням віцепрем’єр-міністерки Ірини Верещук.

Фото: Слобідський край

Так, під час перевірки посадова особа Нацсоцслужби повинна скласти відповідний акт і залишити повідомлення про необхідність протягом 10 днів прибути до органу соціального захисту населення для проходження ідентифікації.

Після цього, лише в разі неявки, переселенцям можуть скасувати статус ВПО і припинити передбачені для них виплати.

Ми не можемо допустити жодної дискримінації внутрішніх переселенців. Людей повинні попереджати. Вони не зобов’язані 24/7 перебувати вдома, щоб не втратити грошову допомогу від держави, яка їм дуже необхідна. Перевірки мають здійснюватися лише за наявності підозри щодо неправомірного отримання допомоги“, – зауважила вона.

Відомо, що статус ВПО можна втратити за умови переїзду за кордон, повернення на місце постійного проживання або ж якщо своєчасно не повідомити про зміну фактичного місця проживання. 

Нагадаємо, що такі перевірки ВПО за фактичним місцем проживання або перебування запровадили ще в жовтні минулого року.

Повідомляється, що такі перевірки вибірково проводитимуть органи Нацсоцслужби. Якщо особа відсутня за місцем проживання, працівник Нацсоцслужби залишає повідомлення про необхідність упродовж 10 календарних днів прибути до органу із соціального захисту населення. У разі порушення орган соціального захисту населення ухвалює рішення про припинення надання допомоги на проживання з наступного місяця.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter