Смерть Джеміля Гафарова: слідком РФ відмовився порушити справу проти лікарів і керівництва СІЗО, через недбалість яких помер політв’язень

Дата: 31 Серпня 2023
A+ A- Підписатися

Російський слідком відмовився порушувати кримінальну справу на співробітників СІЗО №5 Ростова-на-Дону та медсанчастини №61, через недбалість яких помер політв’язень, 61-річний кримський татарин Джеміль Гафаров. Він відбував покарання за звинуваченням у причетності до діяльності організації “Хізб ут-Тахрір”, яка визнана терористичною в Росії.

Про це “Кримській солідарності” повідомив адвокат Ріфат Яхін, саме він наполягав на тому, щоб справу завели.

Джеміль Гафаров. Джерело: “Кримська солідарність”

Захисник назвав таке рішення “цілком очікуваним”, оскільки очевидно, що “ніхто не здаватиме своїх”.

“З юридичного погляду рішення, звісно, незаконне. Тому що перевірка не є об’єктивною та проведена в односторонньому порядку, опитали лише співробітників державної служби — начальника СІЗО, фельдшера, які лише констатували те, що сталося. Хоча навіть вони вказували, що Гафаров постійно скаржився на стан здоров’я. Цей факт ніхто не заперечує”, — уточнив Яхін.

Натомість слідчі не поговорили зі співкамерниками Гафарова із СІЗО №3 Новочеркаська, які могли спостерігати, як він “фактично вмирає на очах”, з наглядачами, які етапували його із СІЗО №5 Ростова-на-Дону до Новочеркаська.

Чи оскаржуватиме відмову порушити справу в суді або прокуратурі, адвокат поки не знає. На його переконання, звернення в ці інстанції країни-окупанта приречені на аналогічні відмови. 

Водночас у відповіді слідкому на запит адвоката йдеться про те, що фельдшер медсанчастини №61 С.І. Кудимов неодноразово чув, як Гафаров, який мав інвалідність другої групи, просив про допомогу, і ці прохання ним нібито виконувалися.

Фельдшер підкреслив, що до його обов’язків не входить етапувати хворих до інших клінік, тому про заяву адвоката Едема Семедляєва направити Гафарова до платної лікарні він не знав.

Начальник філії медчастини №14, яка знаходиться під відомством МСЧ-61 і до якої був прикріплений кримський татарин, Т.Ю. Гулякіна, відповіла, що його доправили до лікарні 8 лютого 2023 року. Його оглянули, жодних скарг Гафаров нібито не висловлював, наголосила вона у власних свідченнях. Політв’язня помістили на карантин, скарг знову не було, але 10 лютого йому стало погано, і він покликав лікаря.

Його виявили напівсидячим на ліжку, він хрипів, пульс був слабким, тиск 60/30. Його почали реанімувати, але “позитивного результату ці дії не принесли”. За пів години медики констатували біологічну смерть. Гулякіна впевнена, що “протиправних дій щодо Гафарова вчинено не було і медична допомога була надана у повному обсязі та своєчасно”.

Начальник СІЗО №5 Ростова-на-Дону Павло Лазаренко розповів: коли Гафаров перебував у ростовському ізоляторі, кримський татарин “неодноразово скаржився на здоров’я” і “неодноразово проходив лікування та перебував під наглядом у медсанчастині №61”.

За словами Лазаренка, 25 січня 2023 він отримав від адвоката Семедляєва документи про те, що Гафарова необхідно доправити до платної клініки, оскільки йому стає гірше, він відчуває сильні болі в серці, головний біль, у нього утруднене дихання й високий тиск.

Начальник СІЗО заявив, що проєкт відповіді Семедляєву потрапив йому на підпис 2 лютого, а вже 8-го Гафарова етапували у СІЗО №3 Новочеркаська. На момент етапування Гафаров скарг на здоров’я не висловлював, стверджує Лазаренко.

Російські слідчі дійшли висновку, що в діях опитаних фахівців “немає ознак складу злочину” й що їхні дії “не спричинили суттєвого порушення прав та законних інтересів громадян”, пише “Кримська солідарність”.

Нагадаємо, що 61-річний Джеміль Гафаров помер у новочеркаському СІЗО 10 лютого 2023 року. Згідно з висновком судмедекспертизи, який є в розпорядженні “Кримської солідарності”, до смерті від серцево-судинної недостатності призвела атеросклеротична хвороба серця.

Також експерти встановили, що кримський татарин страждав на гіпертрофію, дистрофію печінки, нирок та підшлункової. Гафаров скаржився на недуги лікарям та керівництву СІЗО ще 2021 року, утім, замість повноцінного лікування, як заявив тоді Джеміль Гафаров, йому давали валідол.

У висновку лікарів ідеться про ще два діагнози: постінфарктний кардіосклероз та фрагментація міокарда. Вони розвинулися через серцевий напад, який у листопаді 2022 року в СІЗО переніс Гафаров. Відтоді він майже не вставав з ліжка і страждав від болю у грудях.

Загиблий скаржився на здоров’я також за місяць до смерті ще в середині січня. Адвокат Едем Семедляєв не раз намагався потрапити до Гафарова до лікарні, надсилаючи запити до ФСВП. Саме в день смерті літнього кримського татарина відомство скерувало адвокату відмову перевести вже загиблого Гафарова до другої лікарні.

Цей лист підписав начальник СІЗО №5 Павло Лазаренко, і він був датований 2 лютого. У ньому також ішлося, що Джеміль Гафаров перебуває під нібито динамічним наглядом оздоровчого пункту медико-санітарної частини №3 при ФСВП.

Про репресії проти кримських татар в окупованому Криму читайте в матеріалі ZMINA

Список Гафарова-Ширінга: як Росія вбиває політв’язнів у Криму

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter