Слідком Росії завів справу на українську активістку Ірину Земляну, яка облила “штучною кров’ю” посла РФ у Варшаві

Дата: 20 Травня 2022
A+ A- Підписатися

Слідчий комітет Росії (СК РФ) порушив кримінальну справу про “напад” на російського посла в Польші: йдеться про акцію 9 травня у Варшаві, під час якої активістка Ірина Земляна облила посла РФ Сергія Андрєєва “штучною кров’ю”, протестуючи проти війни в Україні. 

Про це стало відомо з інформації на сайті СК РФ.

Ірина Земляна під час акції у Варшаві 9 травня. Джерело: фейсбук-сторінка активістки

“9 травня 2022 року громадянка України Ірина Земляна та інші невстановлені особи… під час церемонії покладання вінків на меморіальному цвинтарі радянських воїнів у Варшаві вчинили напад на посла Російської Федерації у Республіці С. Андрєєва, хлюпнувши йому на обличчя та одяг рідину червоного кольору, зірвавши окуляри та георгіївську стрічку. Водночас зі службового автотранспорту російського посольства було зірвано реєстраційні знаки, заподіяно пошкодження”, — йдеться в повідомленні.

СК РФ кваліфікував дії активістів як “напад на осіб, що користуються міжнародним захистом, та їхній службовий транспорт, вчинений з метою ускладнення міжнародних відносин”.

Санкція відповідної статті у Кримінальному кодексі РФ передбачає позбавлення волі строком від п’яти до десяти років.

Нагадаємо, що українські активістки у Варшаві 9 травня завадили послу РФ у Польщі Сергію Андрєєву покласти вінок на цвинтарі радянських воїнів: його облили “штучною кров’ю”.

Польська поліція взяла дані та контакти в українців і поляків – учасників антиросійської акції.

Напередодні 9 травня посольство Росії в Польщі оголосило, що було “змушене обмежити” формат заходів до “дня перемоги” через погрози в соцмережах. Андрєєв усе ж таки вирішив потрапити на цвинтар радянських воїнів у Варшаві, щоб покласти квіти.

Коли посол прибув до цвинтаря, його оточили проукраїнські активісти. Після того як російського дипломата облили червоною фарбою, він перед тим як утекти, висловив підтримку Володимиру Путіну, наголосивши, що “пишається своїм президентом”.

Згодом стало відомо, що після акції Земляна почала отримувати сотні погроз фізичною розправою від проросійськи налаштованих осіб.

Пізніше українській активістці довелося під охороною виїхати зі столиці Польщі через численні погрози вбивством і зґвалтуванням.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter