Слідчі передали до суду обвинувальний вирок щодо “судді” Людмили Кротової, яка депортувала з окупованого Криму українців

Дата: 15 Березня 2023
A+ A- Підписатися
Прокуратура Автономної Республіки Крим скерувала до суду обвинувальний акт щодо окупаційної “судді” незаконно створеного “Євпаторійського міського суду республіки Крим”. Українське слідство звинувачує жінку в незаконному видворенні українців з тимчасово окупованого півострова.
 
Про це інформує пресслужба прокуратури
 
Будівля “Євпаторійського міського суду” в тимчасово окупованій Автономній Республіці Крим

У відомстві вказують, що обвинувачувана достеменно знала про окупацію українського Криму Збройними силами РФ та реалізувала політику держави-окупанта, що спрямована на зміну демографічного складу населення півострова, забезпечивши незаконну депортацію українців.

Керуючись законодавством РФ, вона ухвалила рішення про видворення українців з території півострова. Своє рішення вона мотивувала нібито відсутністю дозвільних документів та порушенням “правил перебування на території РФ”. Однак, як зауважують у прокуратурі, громадяни України, які на момент початку збройного конфлікту законно перебували в Криму, перебувають під захистом міжнародного гуманітарного права і не потребують жодних додаткових документів.
 
“Тобто окупаційна влада не має законних підстав примусово переміщувати чи депортувати українців з місць свого проживання. Фактично із самого початку окупації півострова Росія розпочала зміну демографічного складу населення півострова. Кінцева мета якої полягає у витісненні з Криму громадян України, незгодних з окупаційним режимом, та заселенні півострова громадянами РФ. Усі ці дії є серйозним порушенням норм міжнародного гуманітарного права, зокрема положень Конвенції про захист цивільного населення 1949 року”, – мовиться в повідомленні.
 
Незаконну “суддю” звинуватили у воєнному злочині за ч. 1 ст. 438 КК України. Санкція статті передбачає до 12 років позбавлення волі.
 
Прокуратура АРК не називає імені та прізвища обвинуваченої, утім джерела видання ZMINA в правоохоронних органах повідомили, що йдеться про Кротову Людмилу Володимирівну (Krotova Liudmyla, Krotova Liudmila Vladimirovna).
 
За вказаними фактами прокуратура автономії повідомила про підозри шістьом окупаційним суддям, чотири обвинувальних акти перебувають на розгляді судів.
 
Нагадаємо, з початку тимчасової окупації Криму Росія проводить агресивну політику колонізації півострова. Із 2014 до 2021 року до Криму, за різними оцінками, незаконно переселилися від 600 тисяч до мільйона громадян Російської Федерації. Водночас десятки тисяч громадян України змушені були виїхати з Криму через “отруйну” атмосферу на півострові та політичні репресії, від яких найбільше потерпають кримські татари та українці.
 
Також як інструменти такої політики примусового видворення окупаційна влада використовує власне міграційне законодавство і законодавство про адміністративні правопорушення та незаконно створені на півострові підконтрольні їй “суди”.
 
Як відомо, видворення країною-окупантом цивільного населення з окупованої території є воєнним злочином. Правозахисники та фахівці з міжнародного права пояснюють, що з моменту тимчасової окупації на території АР Крим і міста Севастополя діє правовий режим міжнародного збройного конфлікту та підлягають застосуванню закони і звичаї війни, що передбачено нормами міжнародного гуманітарного права, зокрема ст. 42 Гаазького положення 1907 року та  ст. 2 IV Женевської конвенції “Про захист цивільного населення під час війни”.
 
Українська влада анонсувала плани з деокупації Криму. Також вона неодноразово закликала громадян Росії, які незаконно оселилися в тимчасово окупованому Криму, залишити півострів, допоки є така можливість.
 
Під час саміту Кримської платформи в серпні 2022 року президент Володимир Зеленський висловив переконання у квітучому майбутньому Криму після його деокупації.
 
Представництво президента України в Автономній Республіці Крим оприлюднило детальну інструкцію, що робити цивільним під час бойових дій у Криму та деокупації півострова.
Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter