Скинуту військовими лідерку М’янми Аун Сан Су Чжі засудили до чотирьох років ув’язнення

Дата: 06 Грудня 2021
A+ A- Підписатися

Суд у М’янмі засудив до чотирьох років позбавлення волі колишню державну радницю країни, дисидентку та лауреатку Нобелівської премії миру Аун Сан Су Чжі, затриману після військового перевороту.

Про це повідомляє CNN.

Фото: AP Photo / Peter Dejong

Вирок колишня посадовиця, яка фактично виконувала обов’язки прем’єрки, отримала офіційно за підбурювання до суспільних заворушень та порушення санітарних норм, однак обвинувачення, які їй висунули, не остаточні. Раніше Аун Сан Су Чжі звинувачували також в отриманні хабарів, порушенні закону про імпорт і експорт, закону про ліквідацію наслідків стихійного лиха та нерозголошення державної таємниці.

Їй також висували звинувачення в підбурюванні до заколоту. Загальний термін ув’язнення за цими статтями може становити понад 100 років.

У лютому поточного року військові оголосили в М’янмі про запровадження надзвичайного стану терміном на рік та усунули від керівництва цивільних. Військові пояснили це нібито масштабними фальсифікаціями парламентських виборів, що відбулися в листопаді 2020-го. З 1962 року та протягом декількох десятиліть у країні вже панувала військова диктатура, але ситуація почала змінюватися 2011 року.

Наприкінці жовтня 2021-го 20 років в’язниці отримав соратник Аун Сан Су Чжі, колишній президент країни 70-річний Він Мін

Нагадаємо, що жертвами перевороту в М’янмі стали щонайменше пів тисячі осіб. 38 людей, серед яких було два підлітки, вбили 4 березня. Одним з найкривавіших днів протестів називали 27 березня – День збройних сил, коли військові вбили 91 людину, зокрема дітей.

У квітні ООН заявляла, що М’янма зіткнулася з можливістю великої громадянської війни. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter