Скорочення фінансування Всесвітньої служби ВВС допомагає пропагандистам Росії та Китаю – гендиректор корпорації

Дата: 17 Жовтня 2024
A+ A- Підписатися

Скорочення бюджетних витрат на Всесвітню службу BBC призвело до того, що в усьому світі Британія програє боротьбу за увагу аудиторії російським та китайським іноземним мовникам, що транслюють “найчистішу пропаганду”.

Про це заявив генеральний директор Британської мовної корпорації Тім Дейві, повідомляє BBC Україна.

Десять років тому консервативний уряд припинив фінансувати Всесвітню службу BBC, яка веде мовлення за межами Великої Британії. Значна частина витрат цієї служби, на відміну від самої корпорації, раніше покривалася цільовим грантом Міністерства закордонних справ Великої Британії.

Дейві нагадав, що внаслідок минулорічних скорочень BBC припинила радіомовлення арабською, перською та хінді.

“Тоді як зловмисні держави – кажучи прямо, Росія, Китай та інші – пожинають плоди своїх величезних інвестицій у ЗМІ, що межують із чистою пропагандою”, –  підкреслив він.

Виступ генерального директора BBC відбувся в межах міжнародної конференції Future Resilience Forum, що відбулася 14 жовтня 2024 року у Лондоні.

За його словами, інформаційний вакуум, спричинений закриттям каналів мовлення Всесвітньої служби, зокрема у Лівані, активно заповнюють державні пропагандисти з Росії й Китаю, на підтримку яких Москва і Пекін щорічно витрачають до $10 млрд.

Радіочастоту, на якій раніше в Лівані мовила Арабська служба BBC, тепер віддали російським державним іномовникам, які доносять до мешканців країни новинну картину згідно з версією Кремля.

“Якби BBC вдалося зберегти своє неупереджене радіомовлення [в Лівані], познайомитися з цією версією жителям країни було б значно важче”, – переконаний керівник BBC.

Те саме відбувається в Йорданії, Іраку, Мавританії та на Палестинських територіях, де колишні партнери BBC вже отримали від китайського “Міжнародного радіо” й російського “Супутника” пропозиції щодо передачі їм вивільнених радіочастот.

“З огляду на це подальше скорочення фінансування Всесвітньої служби BBC має викликати серйозну занепокоєність в усьому світі”, — підкреслив Дейві.

Напередодні ZMINA повідомляла, що у Німеччині росіяни створили щонайменше 16 німецькомовних сайтів, починаючи з березня 2023 року. Ці сторінки в межах російської програми з дезінформації “Двійник” імітують медіа і поширюють російські наративи на Заході задля впливу на російсько-українську війну та щоб підірвати ліберальну демократію.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter