Швейцарці підтримали на референдумі одностатеві шлюби

Дата: 27 Вересня 2021
A+ A- Підписатися

На загальнонаціональному референдумі у Швейцарії 64,1% громадян підтримали внесення до законодавства поправок, що дозволять одностатевим парам укладати шлюб. 

Про це повідомили на сайті Федеральної канцелярії країни. 

Пари позують під час загальнонаціонального дня референдуму про одностатеві шлюби в столиці Швейцарії. Фото: AFP

Проти легалізації одностатевих шлюбів висловилися 35,9% громадян. 

Швейцарці підтримали й право на всиновлення для одностатевих пар, а також дозволили одруженим лесбійським парам заводити дітей за допомогою штучного запліднення. Одностатеві пари також зможуть отримувати громадянство в спрощеному порядку. 

Планується, що поправки набудуть чинності з 1 липня 2022 року.

Швейцарія стала 30-ю країною у світі, яка дозволила одностатеві шлюби. 

В Україні вже декілька років поспіль Омбудсман закликає уряд розробити та подати на розгляд парламенту законопроєкт про цивільні партнерства, однак ці прохання залишають без реакції. Мін’юст мав зробити це ще до 2020 року, бо відповідний пункт містився в плані дій з реалізації Національної стратегії у сфері прав людини, яку підписував тодішній президент Петро Порошенко, а згодом ухвалив і Кабмін. 

Наприкінці 2018 року тодішній заступник міністра юстиції Сергій Петухов заявляв, що ініціативи щодо цивільного партнерства у відомстві не розроблятимуть через невдоволення місцевих депутатів, які за декілька років ухвалили низку однотипних рішень з гомофобними закликами до позбавлення прав ЛГБТ-українців. 

Через заборону укладати партнерства або брати шлюб гомосексуальні українці позбавлені низки прав, які мають гетеросексуальні пари, зокрема не можуть розв’язувати питання спадщини, користування спільно надбаним майном або його розподілу в разі розлучення. Не мають партнери й права ухвалювати медичних рішень за кохану людину. 

Наразі в ЄСПЛ перебуває справа гей-пари українців, які поскаржилися на те, що законодавство не дозволяє їм укласти шлюб на батьківщині. За словами фахівців, Україні буде дуже складно заперечувати дискримінацію в цій справі, адже в практиці суду є чимало подібних, у яких судді визнавали порушення.

Фотографія обкладинки: AFP

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter