“Шлях стійкості”: Німеччина профінансувала реабілітацію українських військових на 4,8 млн євро. Для громад оголосили конкурс

Дата: 15 Березня 2023
A+ A- Підписатися

Уряд Німеччини профінансував на 4,8 млн євро проєкт із реабілітації українських військових. Проєкт “Шлях стійкості” виконуватимуть упродовж 2023–2024 років.

Про це під час пресконференції розповів заступник міністра в справах ветеранів України з питань євроінтеграції Ігор Яременко, передає кореспондент видання ZMINA

У Міжнародній організації з міграції (МОМ) сподіваються, що цей проєкт сприятиме розвитку ветеранської політики та програм на рівні громад і регіонів, що зрештою сприятиме ефективнішій та скоординованішій діяльності в цій сфері.

За словами Яременка, кількість ветеранів та членів їхніх родин може сягнути близько 5 мільйонів людей. Він пояснив, що проєкт “Шлях стійкості” має на меті забезпечити належну підтримку тим, хто віддає своє життя за мир та безпеку в Україні, і їхнім родинам, які зазнали труднощів у зв’язку зі смертю чи травмуванням військовослужбовця.

Проєкт ставить за мету підвищити обізнаність громадськості щодо доступності психосоціальної підтримки та знизити рівень стигматизації в разі звернення по послуги у сфері психічного здоров’я.

“Наше завдання – створити умови для реінтеграції ветеранів у цивільне життя та сприяти кращому розумінню ветеранів суспільством”, – зазначив він і подякував Представництву МОМ в Україні та уряду Німеччини за співпрацю у створенні механізмів розбудови ветеранської політики. 

Ігор Яременко

Оксана Збітнєва, керівниця програмного офісу Всеукраїнської програми психічного здоров’я за ініціативи першої леді, зауважила, що важливо зруйнувати бар’єри для людей, які не мають звички звертатися до спеціалістів по психологічну допомогу. Вона наголосила на важливості співпраці між різними організаціями для забезпечення злагодженої роботи з ветеранами та членами їхніх родин.

У проєкті передбачили два компоненти. Перший – спрямований на розвиток потенціалу Мінветеранів, місцевих органів влади та ветеранських організацій, в межах якого:

  • розширять потужності 25 центрів ветеранського розвитку;
  • нададуть технічну експертизу Мінветеранів для розроблення ветеранської політики та програм із залученням національних та міжнародних експертів;
  • проведуть дослідження факторів, що сприяють або обмежують реінтеграцію ветеранів;
  • організують низку семінарів про результати цих досліджень;
  • розширять потенціал організацій і установ, орієнтованих на ветеранів і пов’язаних з ними осіб;
  • проведуть тренінги для сприяння діалогу в громадах;
  • організують міжнародний форум щодо зміцнення довіри між ветеранами та державними інституціями та опублікують звіт;
  • підтримають та спрямують учасників навчання тренерів, щоб вести діалог із громадою для визначення рішень на основі громади.

Другий компонент спрямований на психічне здоров’я та психосоціальну підтримку, в межах якого:

  • нададуть психосоціальну підтримку ветеранам та членам їхніх родин, зокрема через сімейні ретрити;
  • проведуть навчання задля створення системи підтримки ветеранів за принципом “рівний – рівному”;
  • розроблять та реалізують кампанії з підвищення обізнаності про програми психічного здоров’я та психосоціальної підтримки;
  • проведуть тренінги для працівників сфери психічного здоров’я та психосоціальної підтримки по всій Україні для підвищення їхніх навичок роботи з підтримки ветеранів та їхніх родин.

“Ветеранська політика – це не виклик завтрашнього дня, це виклик сьогоднішнього дня… Як би це не звучало, ми в суспільстві не вміємо правильно спілкуватися з ветеранами”, – сказав Ігор Яременко.

МОМ оголосила конкурс для громад України, зацікавлених у цьому проєкті з підвищення стійкості громадян через посилення можливостей психосоціальної підтримки ветеранів.

До конкурсу можуть долучитися громади з Чернігівської, Чернівецької, Черкаської, Дніпропетровської, Івано-Франківської, Харківської, Хмельницької, Кіровоградської, Київської (та Київ), Львівської, Миколаївської, Одеської, Полтавської, Рівненської, Сумської, Тернопільської, Вінницької, Волинської, Закарпатської, Запорізької та Житомирської областей. 

Громад просять надіслати аплікаційну форму до 27 березня 2023 року включно. У МОМ закликають ініціативних груп звертатися за консультаціями у разі виникнення запитань електронною поштою:  IOMVeteranProject@iom.int.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter