Школярів в окупованому Мелітополі змушують писати листи російським солдатам

Дата: 17 Лютого 2023
A+ A- Підписатися

У тимчасово окупованому Мелітополі на Запоріжжі адміністрації шкіл, які погодились працювати на російських загарбників, змушують дітей писати листи російським солдатам. 

Про це розповів мер Мелітополя Іван Федоров

Будівля школи №25 у Мелітополі. Ілюстраційне зображення. Фото: вікіпедія

Після окупації міста російські військові призначили очолювати “відділ освіти” директорку тамтешнього промислово-економічного коледжу Олену Шапурову, якій за це загрожує до 10 років у в’язниці.

Вона одразу почала телефонувати освітянам й вимагати від них організувати навчальний процес за російською програмою, втім, керівники закладів відмовились виконувати наказ та написали заяви на звільнення. На їхні місця призначили тих, хто погодився на співпрацю з окупантами. Здебільшого, як зазначали мелітопольські журналісти, це були працівники коледжу, очолюваного Шапуровою.

Тепер освіта у Мелітополі, як каже Іван Федоров, “не про навчання, а про пропаганду”. 

В іншому вигляді рашисти змогли налагодити освітній процес приблизно в 10–12 школах з 22. Там недостатньо вчителів і дітей, і це точно не про навчання, це про пропаганду. Там змушують співати гімн Росії. Там змушують малювати листа російському солдату. Там змушують вивчати пропагандистські вірші про СРСР”, – розповідає мер. 

Російська влада переносить на окуповані території України практики, які застосовує всередині Росії. Раніше ZMINA розповідала, як дітей у Росії змушують за шаблоном писати листи на фронт, які потім знаходять на звільнених від росіян територіях. 

За словами Федорова, щодня щонайменше 14 тисяч дітей з Мелітополя відвідують українські уроки онлайн, однак раніше він зазначав, що росіяни всіма силами намагаються заблокувати цю можливість. 

У школах під керівництвом окупантів дітей змушують чіпляти георгіївські стрічки та вчити пропагандистські вірші про війну. 

Нагадаємо, що саботують навчальний процес на окупованих територіях не тільки освітяни, але й батьки школярів. Через це росіяни погрожують тим з них, які не віддають дітей навчатися за програмами окупантів, забрати їх із сімей.

Торік мешканка Мелітополя розповіла, як російські військові вдерлись до неї додому, коли від сусідів дізнались про дистанційне навчання доньки за українською програмою. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter