​​СБУ викрила очільницю “міносвіти РФ” у Мелітополі, яка віддала школи під казарми Росгвардії

Дата: 05 Грудня 2022
A+ A- Підписатися

Слідчі завершили досудове розслідування щодо керівниці створеного окупантами “міністерства освіти Запорізької області” та скерували до суду обвинувальний акт. Підозрюваною є колишня директорка одного із закладів освіти в Мелітополі, яка після захоплення міста пішла на співпрацю з росіянами.

Про це повідомили в Службі безпеки України.

Фото: СБУ

Йдеться про про директорку промислово-економічного коледжу Олену Шапурову. Ще в травні медіа повідомляли про низку кримінальних правопорушень, пов’язаних з нею та внесених до ЄРДР за статтями про “Грубе порушення закону про працю”, “Привласнення та розтрата держмайна” й “Зловживання службовим становищем”.

“Перебуваючи на “посаді”, жінка займалась переформатуванням освітньої системи регіону під потреби країни-агресора. Встановлено, що вона підписувала “розпорядження”, якими передавала на баланс “міністерства внутрішніх справ РФ” будівлі українських навчальних закладів. Серед них – загальноосвітні школи і коледжі”, – йдеться в повідомленні.

Надалі окупанти використовували їх для базування особового складу, військової техніки, озброєння та боєприпасів окупаційних угруповань.

Як зазначають у СБУ, саме керівниця так званого “міністерства освіти Запорізької області” передала підрозділам Росгвардії навчальний корпус і гуртожиток одного з коледжів Мелітополя, а також віддала загарбникам усі автомобілі й комп’ютерну техніку міського відділу освіти.

Крім того, підозрювана організувала масштабну агітаційну кампанію за “приєднання” регіону до складу Росії. Під час масових заходів вона особисто закликала людей взяти участь у псевдореферендумі та “проголосувати” на користь окупантів.

Також жінка намагалася примусово залучити місцевих педагогів до незаконної діяльності “виборчих комісій”. У разі незгоди – погрожувала “візитами” до катівень росіян.

На підставі зібраних доказів слідчі Служби безпеки повідомили їй про підозру за ч. 5 ст. 111-1 (колабораційна діяльність, добровільне обіймання громадянином України посади, пов’язаної з виконанням організаційно-розпорядчих або адміністративно-господарських функцій, у незаконних органах влади, створених на тимчасово окупованій території, зокрема в окупаційній адміністрації держави-агресора) Кримінального кодексу України.

Наразі жінка перебуває на тимчасово окупованій території Півдня України. Однак співробітники СБУ встановили місця її перебування і здійснюють комплексні заходи для притягнення до відповідальності.

Нагадаємо, що у Мелітополі більшість освітян відмовилися співпрацювати з росіянами, написали заяви на звільнення, а тому на їхні місця “призначили” інших людей. Здебільшого це були працівники місцевого коледжу, який очолювала до окупації Олена Шапурова. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter