Шкарлет знову проігнорував потребу фінансування освіти для дітей з окупованих територій

Дата: 18 Листопада 2020
A+ A- Підписатися

Міністерство освіти та науки просить у Міністерства фінансів збільшити фінансування, зокрема, на різноманітні програми та наукових інститутів. Утім, міністерство проігнорувало потребу фінансування підготовчих курсів для дітей з тимчасово окупованих територій (ТОТ) та гарячої лінії, яка б їх консультувала під час вступної кампанії – 2021. 

Це випливає з листа тимчасово виконувача обов’язків міністра освіти Сергія Шкарлета, який є в розпорядженні редакції ZMINA

Фото: Українська правда

11 листопада відомство надіслало Міністерству фінансів уточнений запит, у якому попросило 2 млрд гривень без урахування необхідних програм для абітурієнтів з ТОТ. 

Водночас Шкарлет відстоює збільшення видатків на заробітну плату центрального апарату Міносвіти. Як він обґрунтовує, це “збільшення фінансування надасть можливість встановити працівникам міністерства надбавку за інтенсивність праці, мінімально необхідної допомоги для вирішення соціально-побутових питань, що поліпшить моральну обстановку в колективі та мотивуватиме працівників до результативної та високоякісної роботи”.

Нагадаємо, 9 листопада низка правозахисних організацій, які опікуються питаннями захисту прав постраждалих від конфлікту осіб, звернули увагу президента, голови парламентського Комітету з питань освіти, науки та інновацій і прем’єр-міністра на необхідність фінансування таких програм. 

Підписанти відкритого звернення нагадали про ініційовані президентом зміни до Закону “Про вищу освіту”, які передбачили можливість вступу абітурієнтів з тимчасово окупованих територій Криму, Донецької та Луганської областей до будь-якого закладу вищої та професійно-технічної освіти в Україні. Документ також дозволяє скористатися правом на безоплатне навчання зі стипендіальним забезпеченням на підготовчих курсах закладів вищої освіти тривалістю до одного року. 

Автори звернення вказали, що вступна кампанія – 2020 показала, що за відсутності належного і вчасного інформування вступників та їхніх батьків будь-які позитивні законодавчі зміни не можуть бути реалізовані належним чином. Саме тому, на думку його авторів, цьогоріч вступники з ТОТ зайняли лише 1/6 передбачених квотою для вказаної категорії бюджетних місць та переважно вступили до дуже обмеженого переліку закладів вищої освіти, в яких існували освітні центри минулого року. 

У зверненні правозахисників наголошується, що такі курси мають стати не тільки підготовкою абітурієнтів до навчання за українськими освітніми програмами, а їхньою адаптацією до життя поза пропагандою та тиском окупації, що є справжньою реалізацією політики безпечної реінтеграції вже починаючи із січня 2021 року.

Підготовчі курси могли стати реальним інструментом доступу до освіти дітей та молоді з окупованих територій, які вже сім років не мають можливості вивчати історію України, українську мову та літературу, мають побоювання щодо цькування і сприйняття їх із боку студентів з інших регіонів України.

Правозахисники наголошують, що повна відмова міністерства виконувати закон і впроваджувати ініційовану президентом та парламентом політику щодо дітей та молоді з окупованих територій призведе до подальшої інтеграції в культурний і освітній простір Російської Федерації.

“Цілеспрямована відмова інформувати жителів тимчасово окупованих територій про можливості, які надає Україна для них і їхніх дітей, є недалекоглядною, а за результатом – злочинною, такою, що шкодить загальнодержавним процесам реінтеграції та деокупації… Ми просимо вас під час доопрацювання проєкту закону про Державний бюджет на 2021 рік врахувати потребу фінансування підготовчих курсів для абітурієнтів з тимчасово окупованих територій на виконання норм чинного законодавства та підтримати інші заходи для реінтеграції молоді з ТОТ”, – наголошується у зверненні. 

Як відомо, у лютому 2020 року в Бюджетній декларації на 2020–2022 роки, міністерство передбачало на фінансування підготовчих курсів, гарячої лінії та інформаційної кампанії 60,5 млн, що становило 0,16% бюджету МОН. Утім, станом на сьогодні саме ці програми МОН скоротили повністю – до 0 грн.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter