Шкарлет стверджує, що ОАСК визнав незаконними дії викривачів його плагіату

Дата: 05 Квітня 2021
A+ A- Підписатися

Окружний адміністративний суд Києва дійшов висновку, що Комітет з питань етики Нацагентства із забезпечення якості вищої освіти, який виявив плагіат у роботах чинного міністра освіти та науки Сергія Шкарлета, робив це незаконно. 

Про це Шкарлет повідомив у телеграм. 

Фото: Міністерство освіти і науки 

Етичний комітет Національного агентства з питань забезпечення якості освіти виявив плагіат у  роботах Шкарлета у вересні минулого року. Українські фахівці знайшли текстові запозичення без посилання на джерело у чотирьох публікаціях міністра, а згодом з ними погодились й закордонні колеги. 

“Я переглянув усі уривки, наведені в документі, який ви мені надіслали; я також використовував систему відповідності тексту, щоб виділити вміст, що дублюється. У всіх випадках є очевидним, що оригінальний матеріал був використаний повторно, або слово в слово, або з незначними змінами, що не змінило значення, таким чином, має місце повторне використання ідей, представлених у джерелі. На основі цих спостережень я роблю висновок, що надані випадки відповідають міжнародно визнаному визначенню плагіату”, – цитували журналісти слова чеського експерта Томаша Фольтинека.

Обурений викриттям плагіату Шкарлет подав позов до Окружного адміністративного суду, який й “визнав протиправними дії Національного агентства із забезпечення якості вищої освіти щодо встановлення наявності текстових запозичень без посилання на джерело”.

“Як і обіцяв, у судовому порядку я захистив своє ім’я як науковця, який ніколи не займався плагіатом. А тому всіх своїх політичних опонентів, які намагалися на цьому побудувати цілу кампанію з дискредитації, щиро вітаю з очікуваним фіаско”, – написав міністр у своєму телеграм. 

Наразі рішення суду ще не опублікували, а тому офіційно у нацагентстві слова міністра не коментували.

Приклади плагіату у роботі Шкарлета “Фінансові інструменти державної політики економічного розвитку в Україні”

Ще до фахівців Нацагентства із забезпечення якості вищої освіти свої висновки про плагіат Шкарлета оприлюднила активістка Світлана Благодєтєлєва-Вовк. Вона виявила, що в монографії очільника МОН “Фінансові інструменти державної політики економічного розвитку в Україні” частина тексту була скопійована з іншої роботи “Методичні підходи до оцінки ефективності бюджетного процесу в Україні” авторства Т. Бугая.

Великі фрагменти тексту в роботі Шкарлета і Бугая, як видно на порівняльних таблицях, майже ідентичні і мають лише декілька відмінностей, наприклад слово “процес” замінено словом “механізм”, а формулювання “бюджетна політика” – “бюджетним процесом”. 

Після оприлюднення дослідження про плагіат Шкарлета авторці почали погрожувати. Спочатку Благодєтєлєвій-Вовк почали блокувати акаунт за допомогою скарг, а потім – писати електронні листи з різних акаунтів з погрозами зґвалтуванням. У серпні минулого року жінку почали переслідувати фізично: невідомий чоловік став надсилати світлини її будинку, під’їзду та безпосередньо фото самої активістки в місцях її перебування. Пізніше переслідувач почав залишати у дверях квартири жінки записки непристойного змісту.

Нагадаємо, що на початку поточного року понад чотири десятки науковців підписали відкрите звернення про тиск через намагання міністра освіти і науки Сергія Шкарлета видалити публікації, у яких дослідили його роботи та роботи його колишніх університетських колег на плагіат. 

Фотографія обкладинки: Радіо Свобода 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter