Науковці заявили про тиск з боку міністра Шкарлета, який вимагає видалити дослідження його дисертації на плагіат

Дата: 17 Лютого 2021
A+ A- Підписатися

Понад чотири десятки науковців підписали відкрите звернення про тиск через намагання міністра освіти і науки Сергія Шкарлета видалити публікації, у яких дослідили його роботи та роботи його колишніх університетських колег на плагіат. 

Звернення опублікували на сайті газети “День”. 

Фото: Українська правда

У червні минулого року активістка Світлана Благодєтєлєва-Вовк випустила на сайті “Помилки та фальсифікації в наукових дослідженнях” першу публікацію про плагіат Шкарлета. Виявилося, що в монографії очільника МОН “Фінансові інструменти державної політики економічного розвитку в Україні” частина тексту була скопійована з іншої роботи “Методичні підходи до оцінки ефективності бюджетного процесу в Україні” авторства Т. Бугая.

Як видно в порівняльних таблицях, великі фрагменти тексту в роботі Шкарлета і Бугая майже ідентичні, але мають декілька відмінностей, наприклад слово “процес” замінено словом “механізм”, а формулювання “бюджетна політика” – “бюджетним процесом”. 

Уже через декілька днів після першої публікації Вовк почали блокувати акаунт за допомогою скарг, потім – писати електронні листи з різних акаунтів з погрозами зґвалтуванням. У серпні 2020-го жінку почали переслідувати фізично: невідомий чоловік став надсилати світлини її будинку, під’їзду та безпосередньо фото самої активістки в місцях її перебування. Пізніше переслідувач почав залишати у дверях квартири жінки записки непристойного змісту.

Після публікації дослідників плагіат у роботі Шкарлета знайшов і Етичний комітет Нацагентства з питань вищої освіти. 

“Про європейську реакцію на такі події в Україні можна лише мріяти. Замість позбавлення наукового ступеня та звільнення з посади ми отримали нового плагіатного міністра та судовий позов від пана Шкарлета до НАЗЯВО, комісія якого підтвердила плагіат у його роботах. Наслідком цього позову стала відмова НАЗЯВО взагалі розглядати дисертаційні справи на предмет плагіату”, – обурюються науковці, які заявили про тиск. 

Ще минулого року викриті в плагіаті науковці Пінчук та Маргасова почали звертатися до адміністраторів сервера, на якому розміщений сайт “Помилки та фальсифікації в наукових дослідженнях”, щоб ті видалили матеріали про них на підставі того, що там є “зміст, який ганьбить репутацію, з неперевіреними й сфабрикованими даними”.

Уже на початку поточного року Шкарлет звернувся до адміністраторів сервера з проханням видалити інформацію про нього на всіх сторінках сайту. Причиною він назвав нібито розголошення його персональних даних.

Лист від адвоката міністра Шкарлета з переліком публікацій, у яких нібито є порушення. Фото: Українська правда. Життя

“А що ж то за секретні “персональні дані” були оприлюднені в публікаціях на сайті? Це прізвище, ім’я, по батькові міністра, назва його дисертації, дані про захист, назви статей (тобто публічні дані) та порівняльні таблиці, що доводять масовий плагіат. Ані паспортних даних, ані адреси проживання там немає”, – розповідають викривачі. 

У публікаціях про плагіат Пінчука, Маргасової та інших, як наголошують автори звернення, згадується лише прізвище Шкарлета як колишнього ректора Чернігівського національного педагогічного університету. 

“Якщо міністр руками найнятого адвоката хоче приховати очевидні факти плагіату в нього та в низки співробітників ЧНТУ та мріє, щоб усі забули про їхні фальшиві дисертації, а вони виглядали академічно доброчесними вченими-економістами і щоб з цим усім суспільство погодилося, то він глибоко помиляється. На наше глибоке переконання, боротьба з плагіатом – це також питання національної безпеки”, – підсумували науковці. 

Фото обкладинки: УНІАН

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter