Шкарлет більше не міністр

Дата: 20 Березня 2023
A+ A- Підписатися

Верховна Рада проголосувала за відставку викритого на плагіаті міністра освіти та науки Сергія Шкарлета. 

Про закінчення повноважень повідомив сам Шкарлет. 

Фото: МОН

Викритий на плагіаті посадовець працював в уряді з грудня 2020-го.

Присягу в парламенті він складав під вигуки “Ганьба!” із сесійної зали, а весь час перебування на посаді правозахисники та активісти вимагали його усунути. 

ZMINA детально розповідала історію викривачки плагіату Світлани Благодєтєлєвої-Вовк. Вона першою знайшла, що в монографії вже колишнього очільника МОН “Фінансові інструменти державної політики економічного розвитку в Україні” частину тексту скопіювали з іншої роботи – “Методичні підходи до оцінки ефективності бюджетного процесу в Україні” авторства Т. Бугая.

Великі фрагменти в роботі Шкарлета і Бугая майже ідентичні та мають лише декілька відмінностей, наприклад слово “процес” замінили словом “механізм”, а формулювання “бюджетна політика” – “бюджетним процесом”. 

Після оприлюднення цих даних Світлані почали погрожувати.

Спочатку її блокували в соцмережах за допомогою скарг, писали електронні листи з різних акаунтів з погрозами зґвалтуванням, а невдовзі почали переслідувати. Невідомий чоловік став надсилати світлини будинку та під’їзду викривачки та безпосередньо її в різних місцях, а потім став лишати записки непристойного змісту у дверях. 

Тиснули не тільки на Благодєтєлєву-Вовк. Через намагання Шкарлета видалити публікації про свій плагіат група науковців зверталась із заявою, в якій просила припинити це. 

На посаді міністра Шкарлет, коментуючи рішення уряду дозволяти позбавляти наукових ступенів за плагіат, називав такі кроки правильними. 

“Завжди казав і буду казати – ставте перед собою максимально амбітну мету і впевнено йдіть до неї, незважаючи ні на що”, – наголосив Шкарлет у своєму прощальному зверненні на посаді міністра до українців. 

Нагадаємо, що цього року уряд нарешті дозволив позбавляти держнагород підсанкційних осіб. 

Фотографія обкладинки: Наталія Піпа 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter