Уряд нарешті дозволив позбавляти держнагород підсанкційних осіб

Дата: 09 Лютого 2023
A+ A- Підписатися

Кабінет Міністрів України схвалив законопроєкт, який врегульовує механізм позбавлення державних нагород підсанкційних осіб. 

Про це розповіли в уряді. 

Фото: mil.in.ua

Поштовхом для ухвалення рішення стала ситуація з колишнім головою забороненої ОПЗЖ Юрієм Бойком, який досі має звання “Герой України”. Його він отримав від Леоніда Кучми ще у 2004-му за “визначні особисті заслуги перед Українською державою у розвитку паливно-енергетичного комплексу, багаторічну самовіддану працю”. 

Обурені цим українці почали збирати підписи з вимогою виправити ситуацію. На момент написання новини, відповідних петицій на сайті президента існує щонайменше три: одна набрала вже 26 тисяч підписів із необхідних 25 тисяч, друга – 1,4 тисячі, а третя, яку створили тиждень тому, – майже чотири сотні. 

Бойко не єдиний український діяч, наявність у якого звання Героя обурює українців. Серед “героїв”, наприклад, експрезидент “Мотор Січі” В’ячеслав Богуслаєв, якого есбівці затримали за підозрою у постачанні деталей для російських штурмових літаків. Звання він отримав у 2000 році “за визначні заслуги у розвитку вітчизняного машинобудування”.

Звання “за визначні особисті заслуги перед Україною в реалізації державної політики соціального захисту дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування” має й настоятель Свято-Вознесенського чоловічого монастиря митрополит Лонгін.  У його біографії є історія з незаконним викопуванням тіла власного брата та перепохованням його на території монастиря.

Окрім цього, священник відомий низкою проросійських висловлювань, наприклад, називав владу в Україні “слугами сатани”. 

Ще один “герой” – кримський колаборант Борис Дейч, якому звання вручив президент-втікач Віктор Янукович. Втім, торік Дейч помер від ковіду. 

Нагадаємо, що покійний Дейч не єдиний нардеп-колаборант з Криму, який досі має держнагороди від України. 

Фотографія обкладинки: EPA/UPG

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter