Активісти назвали імена нардепів-колаборантів з Криму, які досі мають держнагороди

Дата: 25 Серпня 2021
A+ A- Підписатися

Народні депутати від Криму, які після окупації півострова стали російськими колаборантами, досі мають українські державні нагороди, зокрема й звання Героя України. 

Про це повідомили активісти руху “Чесно”. 

Серед кримських депутатів звання Героя України мав колишній ректор Таврійського національного університету імені Вернадського Микола Багров. Фото: museum.cfuv.ru

Одним з таких є депутат Верховної Ради Криму (1998–2006 рр.), її спікер з 2002 до 2006 року та тричі нардеп від Партії регіонів Борис Дейч. Він має низку високих держнагород України та звання Герой України з врученням ордена Держави.

Дейч голосував за ратифікацію угоди між Україною та РФ з питань перебування Чорноморського флоту Росії на території України, а під час Революції гідності підтримував антимайдан. Також як народний депутат він голосував 16 січня 2014 року за так звані диктаторські закони. Дейч активно закликав об’єднуватися з Росією під час незаконного референдуму на півострові. 

Серед кримських депутатів, які досі мають держнагороди, зокрема звання Героя України, колишній ректор Таврійського національного університету імені Вернадського Микола Багров. Він активно підтримував окупацію. Після 2014 року він став президентом Кримського федерального університету, який створили на базі ТНУ. 

Багров, який помер у 2015 році, був присутній на підписанні договору “про взаємодію” між КФУ і Російським інститутом стратегічних досліджень

“Я був першим керівником Верховної Ради Автономної Республіки Крим, і вже тоді можна було бачити в Україні ознаки нацизму. Зараз це нерідко переростає у відвертий фашизм. Дуже дякую президентові Володимиру Путіну, який допоміг: повернення Криму було проведене блискуче”, – казав він під час церемонії. 

Після окупації Сергій Цеков, який був керівником “Русской общины Крыма”, став першим членом Ради федерації РФ від Криму. Він має звання заслуженого працівника місцевого самоврядування АРК. Фото: council.gov.ru

Медаль “За відзнаку у військовій службі” I ступеня та звання “Заслужений економіст України” має й екснардеп та міністр оборони часів Януковича Павло Лебедєв

Має нагороди й кримський нардеп Олександр Нечаєв, який балотувався до парламенту сьомого скликання від Партії регіонів, а у ВРУ восьмого скликання – від Опозиційного блоку. У 2018-му він був одним із 36 депутатів, що голосували проти закону про визнання українського суверенітету над окупованими територіями Донецької та Луганської областей. Нечаєв є членом політради ОПЗЖ.

Із 2008 року має звання заслуженого працівника місцевого самоврядування АРК Сергій Цеков, який був керівником “Русской общины Крыма” та першим віцеспікером кримського парламенту. Після окупації він став першим членом Ради федерації РФ від Криму. 

Активісти нагадують, що звання Героя України надає низку пільг і надбавку до пенсії. Після окупації Криму ці привілеї РФ формально залишила для українських героїв. 

“Наразі, на жаль, процедура позбавлення державних нагород, у тому числі й звання Героя України, складна і не дієва. Спростити механізм депутати вже намагалися, але законопроєкт відхилили. Відтак Героями після нагородження залишаються практично довічно, навіть ті, хто став колаборантом в окупованому Криму”, – підсумовують у “Чесно”. 

Ілюстративне фото обкладинки: vecherniy.kharkov.ua

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter