Шістьох росіян заочно судитимуть за розстріл цивільних автівок на Житомирській трасі у 2022-му

Дата: 18 Січня 2024
A+ A- Підписатися

До суду заочно скерували обвинувальні акти щодо шістьох російських військових, яких вважають причетними до розстрілу цивільних автівок на Житомирській трасі у березні 2022 року. 

Про це розповіли в Офісі генерального прокурора. 

Вадим Овчинніков, Сергій Зваричевський, Іван Нагуманов, Артем Бєліков, Михайло Жаркой, Алдар Гарматаров. Джерело: Нацполіція

Імен підозрюваних у повідомленні не називають, але причетними до злочину слідчі раніше називали російського командира Вадима Овчинникова та п’ятьох його підлеглих: молодшого сержанта Михайла Жаркого; трьох єфрейторів  Алдара ГарматароваСергія Зваричевського та Артема Бєлікова; рядового Івана Нагуманова.

Один з випадків, щодо яких їх судитимуть, стосується вбивства Ганни та Дениса Яцюків.

У перші дні повномасштабного вторгнення вони з двома доньками Валерією та Ариною виїхали з Києва на дачу до села в області, але невдовзі вирішили поїхати й звідти. Родина планувала рушити до родичів в Умані, тож сіла у дві автівки та виїхала на Житомирську трасу. 

Родина Яцюків – мама Ганна, тато Денис, дев’ятирічна Валерія та 15-річна Арина. Фото: gazetaby.com

Російські військові обстріляли машини, вбили батьків та поранили 15-річну доньку. 

“Дівчинка (молодша донька 9-річна Валерія. – Ред.) кілька годин тинялася в окрузі, стукалася в будинки, але їй ніхто так і не відчинив. Трасою проїжджали російські танки, вона ховалася. А потім вона знайшла батькову машину. Денис був уже мертвий, поряд сиділа Арина, вона була поранена в стегно. За словами Валерії, на нозі в сестри була велика і страшна бульбашка”,розповідали історію родини журналісти. 

Обох дівчат забрали російські військові. Сестер розділили, віддали молодшу незнайомцям у селі Копилів, а старшу – вивезли до Білорусі нібито на лікування. Тіло Арини, яка загинула внаслідок поранення, майже два роки приховували у білоруському морзі. 

Скриншот відео Нацполіції

Шістьом підозрюваним у розстрілі російським військовим закидають обстріл ще однієї цивільної автівки на трасі того ж дня. В авто перебували водій та четверо пасажирів, але вони внаслідок атаки не постраждали. 

У поліції раніше казали, що російські військові з 4-го по 25 березня 2022 року загалом розстріляли 10 автівок на Житомирській трасі. У результаті 13 людей загинули, а шестеро – отримали поранення.

Нагадаємо, що експерти ООН виявили закономірність нападів російських військових на цивільних у Київській, Харківській та Сумській областях. 

Пов’язує всі ці напади те, що жертви перебували в дорозі, щоб задовольнити потреби, наприклад, у харчах, були в цивільному одязі, не мали зброї, а деякі автівки мали напис “Діти” на вікнах.

Деяких з російських військових, які вбивали в такий спосіб цивільних, вдалось ідентифікувати

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter