Росіянину, який наказав розстріляти родину на Київщині, повідомили про підозру

Дата: 01 Вересня 2023
A+ A- Підписатися
Російському командиру розвідувального взводу РФ, старшому лейтенанту Вадиму Овчиннікову, який наказав відкрити вогонь по двох автівках із цивільними під час окупації Київщини, заочно повідомили про підозру у порушенні законів та звичаїв війни, поєднаних з умисним вбивством.
 
Про це повідомила Служба безпеки України та Національна поліція України.
 
Вадим Овчинніков, Сергій Зваричевський, Іван Нагуманов, Артем Бєліков, Михайло Жаркой, Алдар Гарматаров. Джерело: Нацполіція

За даними слідства, Овчинніков є командиром розвідувального взводу розвідроти 37 окремої мотострілецької бригади 36 загальновійськової армії східного військового округу ЗС Російської Федерації.

Разом зі своїм підрозділом він брав участь у захопленні селищ Северинівка, Мотижин і Копилів Бучанського району. Під час окупації населених пунктів росіянин і його підлеглі об’їжджали на бронетехніці територію, щоб залякати місцевих жителів. 

Так, на початку березня 2022 року він із підрозділом перебував у Северинівці. Російські військовослужбовці на відрізку автодороги з Житомирської траси (Е-40) до села Мотижин Бучанського району Київської області облаштували стаціонарний блокпост.

“Правоохоронці встановили, що 3 березня 2022 року командир розвідувального взводу у званні старшого лейтенанта наказав своїм підлеглим розстріляти два цивільних автомобілі, що рухалися їм назустріч. В автівках їхала родина, яка намагалася врятуватися з окупованого росіянами села Северинівка. У Mazda CX-5 перебувала 31-річна жінка з 8-річною донькою, в KIA MAGENTIS – їхав її 31-річний чоловік зі старшою дівчинкою”, йдеться у повідомленні.

Коли автомобілі наблизилися до блокпоста, росіяни відкрили по них вогонь зі стрілецької зброї та БМ-2.

Наслідки розстрілу цивільного автомобіля російськими військовими. Джерело: Нацполіція

Через розстріл автомобілів подружжя загинуло на місці. Їхню 15-річну доньку з тяжкими вогнепальними пораненнями окупанти вивезли на територію Білорусі, де вона померла.

А її 8-річну сестру, яка вижила, росіяни залишили місцевим мешканцям. Після деокупації Київщини дівчинку передали родичам.

В СБУ назвали п’ятьох військових РФ, які виконали злочинний наказ. Ними виявилися молодший сержант Михайло Жаркой; троє єфрейторів Алдар Гарматаров, Сергій Зваричевський та Артем Бєліков; рядовий Іван Нагуманов.

Крім того, факт розстрілу цими окупантами автівок підтвердив один із російських військовополонених, який на той момент перебував в одному районі з підрозділом Овчиннікова.

Так, командиру розвідгрупи та п’ятьом військовим заочно оголосили підозру у порушенні законів та звичаїв війни, поєднаних з умисним вбивством, вчинених за попередньою змовою групою осіб (ч. 1,2 ст. 438 Кримінального кодексу).

Їм загрожує від восьми років ув’язнення до довічного позбавлення волі.

Нагадаємо, наприкінці травня про підозру у порушенні законів та звичаїв війни, поєднаних з умисним вбивством, повідомили російському військовому, який торік у Бучі розстріляв автівки, в яких дві родини намагались евакуюватись з міста. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter