Довічне загрожує росіянину, який торік розстріляв у Бучі дві родини, одна з яких переїхала туди з Донецька ще у 2014-му

Дата: 31 Травня 2023
A+ A- Підписатися

Про підозру у порушенні законів та звичаїв війни, поєднаних з умисним вбивством, повідомили російському військовому, який торік у Бучі розстріляв автівки, в яких дві родини намагались евакуюватись з міста. 

Про це розповіли у Нацполіції. 

Фото: Нацполіція

Ім’я підозрюваного – Чалов Микита Юрійович. Він оператор бойової машини, який безпосередньо розстрілював людей, кажуть слідчі. 

Внаслідок його дій в одній машині загинула частина родини, що у 2014-му переїхала з Донецька: мати й двоє хлопчиків 4 та 9 років. Чоловік отримав важке поранення й переніс ампутацію кінцівки.

У другій автівці загинув чоловік, а дружина та ще одна жінка отримали поранення. Постраждалі були сусідами, їхні автівки не мали тонування, а коли вони побачили російських військових, то зупинились. Перед тим, як наважитися виїхати з Бучі, родини кілька днів просиділи в підвалі.

“Я пам’ятаю, що почався обстріл, загорілася моя машина, куля потрапила в район акумулятора, і там почалася пожежа. Я поглянув назад і побачив вже мертву дружину та мертвих дітей. Розумів, що я поранений, що моя нога тримається на моїх джинсах”, – пригадує водій першої автівки Олександр

Чоловік зміг відповзти від машини, що вже горіла, до дерев на узбіччі. 

Фото: Нацполіція

У другій автівці помер чоловік, який сидів на передньому правому пасажирському місці. 

Фото: Нацполіція

Олександр пригадує, що тіла його рідних лежали на місці злочину ще довгий час, поки туди не пішов сусід та не поховав його дружину та двох синів неподалік. Сам Олександр у цей час був у лікарні. 

“Вже потім, коли я прийшов до тями, зрозумів, що мої рідні загинули. У мене були фотографії в телефоні, я їх постійно переглядав. 13 квітня того року молодшому сину мало бути 5 років. 2 липня старшому мало бути 10. Риті 27 березня того року було б 35… Буча – це такий ковток життя був величезний. Робилося все залюбки, все було, все складалося. Нове життя”, – каже він.

Обстріл росіяни вели з відстані 150 метрів, тож слідчі кажуть, що не помітити, що в авто їхали цивільні, було просто неможливо.  

Якщо суд визнає Чалова винним, то він може отримати від 15 років за ґратами до довічного. Окрім оператора-навідника, правоохоронці встановили й особи інших причетних російських військових – командира бойової машини, механіка-водія та двох членів десанту. 

Їхніх імен не вказують, втім, журналісти “Суспільного”, які провели власне розслідування трагедії, їх називали: 

  • командир екіпажу старший сержант Олексій Чурін;
  • стрілець-оператор Альфред Якубов
  • водій-механік Сергій Демідов
  • молодший сержант Володимир Кравець.

Судячи з повідомлення поліції, офіційно підозри їм поки не оголосили. 

Сергій Демідов, Олексій Чурін, Володимир Кравець та Альфред Якубов

Нагадаємо, що судитимуть російського військового Олександра Кашина, який торік у Бучі розстріляв батька з сином на велосипедах. Вони їхали по гуманітарну допомогу, бо на той час у будинку родини майже два тижні не було газу, світла та води. Хлопець після нападу зміг вижити. 

Експерти ООН виявили закономірність нападів російських військових на цивільних у Київській, Харківській та Сумській областях. 

Пов’язує усі ці напади те, що жертви знаходились у дорозі, аби задовольнити потреби, наприклад, у харчах, були в цивільному одязі, не мали зброї, а деякі автівки мали напис “Діти” на вікнах.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter