Щороку від домашнього насильства в Україні гинуть 600 жінок – Омбудсман

Дата: 25 Листопада 2022
A+ A- Підписатися

25 листопада відзначають Міжнародний день боротьби за ліквідацію насильства щодо жінок. Щороку від домашнього насильства гинуть 600 українських жінок.

Про це повідомив Уповноважений Верховної Ради України з прав людини Дмитро Лубінець.

Фото: Олена Ангелова

“За інформацією ПРООН, від фізичного домашнього насильства в Україні страждає близько 2 мільйонів осіб. Статистика каже, що понад 80% – це насильство чоловіків щодо жінок. Щороку від домашнього насильства гинуть 600 українських жінок. Цьому немає виправдання”, – зазначає Лубінець.

Омбудсмен наголошує на значних труднощах у боротьбі з цим явищем.

“Жінки в усьому світі зазнають фізичного, психологічного, економічного, сексуального насильства. Найчастіше боротьба з цим – це ходіння по колу. Після умовного “примирення” з кривдником, він у більшості випадків повертається до насильства знову. Тому важливо усвідомити – про проблему не треба мовчати! Жертвам слід звертатися за допомогою до поліції та інших компетентних органів“, – додав він.

Відомо, що символом боротьби проти всіх форм насильства над жінками стала біла стрічка. За словами Омбудсмана, вона символізує намір ніколи не чинити, не сприяти або не залишатися байдужими до насильства.

Нагадаємо, що “16 днів активізму проти гендерно зумовленого насильства” – це щорічна кампанія, яка об’єднує активістів, лідерів думок та політиків, що закликають припинити насильство над жінками та дівчатами. Кампанія триває до 10 грудня – Дня прав людини.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter