Щонайменше 3800 цивільних зазнали тортур від рук окупантів – Костін

Дата: 22 Грудня 2023
A+ A- Підписатися

На сьогодні правоохоронні органи України розслідують понад 1100 кримінальних проваджень за фактами катувань. Вже повідомлено про підозру понад 80 особам, з яких 18 засуджені.

Про це повідомив Генеральний прокурор Андрій Костін.

Генеральний прокурор Андрій Костін.Джерело: Офіс генпрокурора

За його словами, офіційно відомо про 3800 цивільних, які зазнали тортур від рук окупантів. Проте повні цифри можуть бути значно вищими. 

Костін вважає, що для звільнення незаконно утримуваних українців та притягнення до відповідальності тих, хто вчинив ці злочини, має запрацювати міжнародний механізм.

“Переконаний, що коли світ об’єднується заради свободи та справедливості, навіть найстрашніші виклики можна подолати. Кожен день в неволі — це ще один день катувань та насильства”, — написав Костін.

За даними Центру громадянських свобод, у колоніях РФ катують 90% цивільних українців. Катувань зазнають й українські військовополонені у Росії. Силовики та судові органи РФ нерідко відмовляють комбатантам у статусі військовополонених. Натомість визнають їх “терористами”.

Правоохоронці виявили на звільнених територіях 80 місць несвободи й катівень, де російські окупанти незаконно утримували та застосовували тортури до цивільних.

Аналітики ZMINA зазначили, що методи катувань росіянами цивільних полонених схожі в незаконних місцях утримань на різних окупованих територіях України. Така система порушень може свідчити про злочини проти людяності з боку росіян, наголошують правозахисники.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter