Щонайменше 3 тисячі людей померли в Україні через відсутність лікування – ВООЗ

Дата: 10 Травня 2022
A+ A- Підписатися

Щонайменше 3 тисячі людей померли в Україні після вторгнення Росії, оскільки не мали доступу до лікування хронічних захворювань. Зокрема, ВІЛ / СНІД та раку.

Про це заявив голова Всесвітньої організації охорони здоров’я в Європі Ганс Клюге, пише Reuters.

Фото: Reuters

“У 40% домогосподарств є принаймні один член родини, що потребує лікування хронічного захворювання, доступу до якого вони не мали. Що, за експертними оцінками, призвело до щонайменше 3 тисяч передчасних смертей, яких можна було уникнути”, – сказав Крюге.

Йдеться, зокрема, про такі захворювання, як ВІЛ / СНІД та рак.

ВООЗ також задокументувала близько 200 атак російської армії на заклади охорони здоров’я в Україні. 

Водночас на засіданні організації, яке відбулося в Копенгагені, ухвалили резолюцію, яка може призвести до закриття регіонального офісу в Росії та зупинення зустрічей, конференцій і семінарів у країні. Також у резолюції домовилися винести питання повномасштабного вторгнення Росії в Україну та, як наслідок, виникнення надзвичайної ситуації у сфері охорони здоров’я на засідання 75-ї Всесвітньої асамблеї охорони здоров’я.

Посланник Росії Андрій Плутницький виступив проти резолюції і сказав, що він “украй розчарований”.

Дехто натомість розкритикував заходи ВООЗ, заявляючи, що вони недостатні.

“Закриття російського європейського центру здається зам’яким. [Президенту Росії Володимиру] Путіну буде байдуже”, – прокоментував Лоуренс Гостін, професор Джорджтаунського права у Вашингтоні, округ Колумбія, який уважно стежить за ВООЗ.

Дипломати повідомили Reuters, що вони припинили спроби відсторонити Росію від виконкому ВООЗ через юридичні технічні проблеми, хоча члени можуть пізніше цього місяця спробувати заморозити право голосу Росії.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter