Російські військові зруйнували та пошкодили 32 мільйони квадратних метрів житла в Україні

Дата: 05 Травня 2022
A+ A- Підписатися

Від початку повномасштабного вторгнення в Україну внаслідок дій російських військових зруйнованими та пошкодженими залишилося більш як 32 мільйони квадратних метрів житла.

Про це повідомила міністерка соціальної політики Марина Лазебна.

Літня жінка дивиться у вікно свого будинку, пошкодженого обстрілами в Авдіївці. Фото: Evgeniy Maloletka / AP

Окрім цього, за словами посадовиці, росіяни зруйнували та пошкодили більш як 1400 закладів освіти та близько 250 медичних закладів. Дані щодо закладів охорони здоров’я різняться з тим, які напередодні оприлюднили в МОЗ. Там кажуть, що від початку повномасштабного вторгнення в Україну російські військові повністю знищили 40 медзакладів, а ще 400 – пошкодили. 

“Масштаб гуманітарної катастрофи, яку несе із собою ця війна, зростає. Російські війська руйнують наше життя. Цілять по об’єктах критичної інфраструктури життєзабезпечення, намагаючись залишити міста без світла, води, газу, зв’язку, доставок продуктів та ліків”, – розповіла Лабезна під час виступу на позачерговій зустрічі Організації економічного співробітництва та розвитку щодо міграційної кризи, пов’язаної з Україною.

Своєю чергою дослідники аналітичного центру при Київській школі економіки KSE Institute, які оцінюють збитки, завдані російськими військовими, підрахували, що внаслідок бойових дій пошкодженими та зруйнованими в Україні залишилося 33,7 мільйона квадратних метрів житлового фонду.

Загальна сума прямих задокументованих збитків інфраструктури тільки на основі публічних джерел, за їхніми словами, сягнула вже 92 мільярдів доларів, або 2,7 трильйона гривень.

У КШЕ також підрахували, що пошкоджено, зруйновано або захоплено в Україні щонайменше 195 заводів та підприємств, 231 медзаклад, 543 дитсадки, 295 мостів та мостових переходів, 151 обʼєкт складської інфраструктури. Крім того, за час війни пошкоджено чи зруйновано щонайменше 97 релігійних обʼєктів та 144 культурних.

Нагадаємо, що житло цивільних захищене відповідно до статті 12 Загальної декларації прав людини, ратифікованої як Україною, так і Росією, а систематичне його знищення російськими військами є порушенням статті 33 Женевської конвенції 1949 року про захист цивільного населення під час війни. 

Українці вже подали десятки тисяч заявок про знищення та пошкодження майна. Для тих, хто втратив житло через війну, влада обіцяє побудувати в Ірпені та Бородянці два нових комплекси. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter