Щонайменше 213 українських біженців постраждали від трудової експлуатації у Нідерландах – ЗМІ

Дата: 23 Березня 2023
A+ A- Підписатися

Понад 200 українських біженців, які виїхали через повномасштабну війну РФ проти України, постраждали від трудової експлуатації у Нідерландах.

Про це, як пише “Суспільне”, повідомила нідерландська телерадіокомпанія NOS.

Фото: ANP

За даними мовника, щонайменше 213 українців, які прибули до Нідерландів та пішли працювати, звернулися до FairWork, організації, що бореться з трудовою експлуатацією.

Найбільше українці скаржилися на невиплату заробітної плати, а також на необхідність платити посереднику. Були випадки, коли людина працювала понад 10 годин на день за зарплату меншу від мінімальної чи взагалі після місяця роботи не отримувала грошей.

“Працювати понад 10 годин на день за меншу ніж мінімальна заробітну плату. Бути звільненим через місяць, а потім ще й викинутим на вулицю без оплати. Це сталося з українцем середнього віку, який втік від війни у квітні і з того часу живе і працює в Нідерландах. Він звернувся до FairWork, як і 212 інших українців, які виїхали після російського вторгнення”, – пише NOS.

Крім того, були скарги на примусову реєстрацію в Торгово-промисловій палаті. У 69 випадках ішлося про загрозу торгівлі людьми.

Іноді працівників набирають в Україні за допомогою оголошень у фейсбуку, як каже прессекретар FairWork Франсієн Вінсеміус. Потім люди мають заплатити певну суму посереднику, який організовує роботу. Водночас, за словами Вінсеміуса, що більше клієнти заплатили за посередництво, то більшу оплату за годину їм обіцяють.

Координаторка Українського дому в роттердамському районі Шарлуа Оксана Савчук зауважила, що саме тоді “все регулярно йде шкереберть”. За її підрахунками, щотижня близько пʼяти українців зі схожими скаргами звертаються до центру.

“Вони проходять частково через те саме, що й інші трудові мігранти. Часто їх вербують у соціальних мережах, обіцяючи, що з документами розберуться. Місяць вони працюють безплатно, а потім виявляється, що з документами не все гаразд, і їм не платять”, – пояснила Савчук.

Нині в Нідерландах перебувають 89 730 українських біженців.

Нагадаємо, в Україні створили сайт safewomen.com.ua, тут можна отримати інформацію про захист українських жінок і дітей від торговців людьми.

Раніше ZMINA повідомляла, що за словами Генеральної секретарки ОБСЄ Хельги Марії Шмід, внаслідок повномасштабного вторгнення Росії в Україну різко збільшилася кількість випадків торгівлі людьми та сексуальних злочинів щодо українок.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter