“Що, якби це сталося знову?”: в Україні вийшов документальний фільм про ЧАЕС

Дата: 08 Липня 2022
A+ A- Підписатися

В Україні вийшов документальний фільм про зону відчуження “Що, якби це сталося знову?”. У проєкті експерти розмірковують над тим, що було б, якби Чорнобильська аварія повторилася внаслідок російського військового вторгнення.

Про це повідомляє “Детектор медіа”.

Український військовий на ЧАЕС, 16 квітня 2022 року. Фото: Максим Каменєв, “Ґрати”

24 лютого російські війська захопили Чорнобильську атомну електростанцію, а персонал станції взяли в заручники. Військовослужбовців Нацгвардії захопили в полон, а на території ЧАЕС росіяни розмістили свою техніку. Там окупанти проводили обстріли та підривали боєприпаси. Внаслідок цього атомна станція деякий час не отримувала зовнішнього живлення, необхідного для зберігання відпрацьованого палива. Там почалися лісові пожежі, проте військові РФ не давали дозволу їх гасити. Тоді Зона відчуження вперше з 1986 року була переведена у режим аварійної готовності. Окупанти покинули ЧАЕС 31 березня.

Як зазначає президентка Women in Nuclear Ukraine Маргарита Раєць, робота над фільмом просувалася у дуже напруженому темпі. Особливо складно було організовувати зв’язок з потрібними експертами та брати у них інтерв’ю. Для команди, яка працювала над фільмом, це був пілотний проєкт, зроблений повністю у режимі “онлайн”. 

“Крізь ідею фільму проходить думка: а що було б, якби подібна аварія сталася знов? І наші експерти транслюють відповідні меседжі для усього світу про те, що ядерка – це не іграшка, а серйозна річ, при необережному або зловмисному поводженні з якою можна змінити хід історії людства назавжди”, – каже Раєць.

Матеріали для проєкту збирали впродовж квітня 2022 року. За кілька місяців після того, як російські солдати залишили Чорнобильську зону відчуження, ситуація покращилася: територію розмінували, а співробітники АЕС повернулись на свої робочі місця. Втім, оцінки експертів про збитки та загрози, на думку Маргарити Раєць, залишаються актуальними.

Стрічку створено за ініціативи організації Women in Nuclear Ukraine. 

Нагадаємо, що з 4 березня російські окупанти контролюють Запорізьку АЕС.

Зараз росіяни, які перебувають на ЗАЕС, готують провокацію та планують звинуватити українських атомників у зберіганні зброї на території станції. Під цим приводом окупанти наполягають на осушуванні охолоджувальних басейнів для перевірки його чаш та зупинці насосів, які подають воду на системи безпеки енергоблоків. 

Під виглядом “проведення перевірки” вони можуть накидати у бетонні чаші вибухівку, нерозірвані снаряди та іншу зброю.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter