На Запорізькій АЕС російські окупанти готують провокацію – “Енергоатом”

Дата: 29 Червня 2022
A+ A- Підписатися

На Запорізькій АЕС російські окупанти готують провокацію, щоб звинуватити українських працівників станції у зберіганні зброї на її території.

Про це повідомляє державне агенство “Енергоатом”.

Фото: “Енергоатом”

“Загарбники, які перебувають на ЗАЕС, збираються звинуватити українських атомників у зберіганні зброї на території станції. Задля цього затримали кількох працівників і тортурами вимагають у них зізнання, точніше – обмовити себе, що нібито ще в березні у бетонні чаші охолоджувальних басейнів на ЗАЕС вони скинули якусь зброю: чи то вибухівку, чи то снаряди”, – йдеться у повідомленні. 

Під цим приводом, як зазначає держагентство, окупанти наполягають на осушуванні охолоджувальних басейнів для перевірки його чаш та зупинці насосів, які подають воду на системи безпеки енергоблоків.

“Якщо це станеться, то системи безпеки найбільшої в Європі атомної станції залишаться без охолодження, що вже саме по собі є серйозним порушенням та може загрожувати ядерній безпеці. До того ж такі роботи недоцільно проводити у теплу пору року через ризик перегріву та відмови обладнання”, – пояснює “Енергоатом”.

Але найголовнішим, за словами агенства, залишається питання контролю дій окупантів, адже під виглядом “проведення перевірки” вони можуть накидати у бетонні чаші все що завгодно: вибухівку, нерозірвані снаряди, іншу зброю. А потім звинуватити у цьому працівників ЗАЕС чи її захисників та зробити це формальним приводом для запрошення на станцію МАГАТЕ й представлення цих “фактів”. 

Крім того, це може послугувати приводом для маніпуляцій та пропаганди в російських ЗМІ.

“Енергоатом” наголошує, що будь-яка зброя, знайдена на території ЗАЕС, – це зброя російських окупантів, яку вони використовують для вчинення ядерного тероризму та погроз усьому світові.

Нагадаємо, що на Запорізькій атомній електростанції, яку ще на початку березня захопили російські військові, перебуває приблизно пів тисячі російських солдатів. Окрім російських військовослужбовців, на території ЗАЕС, яка є найбільшою атомною станцією в Європі та входить до десятки найбільших у світі, міститься чимало техніки, зокрема БМП й танків, а також вибухівки

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter