Енергоатом: Запорізьку АЕС контролюють російські окупанти

Дата: 04 Березня 2022
A+ A- Підписатися

Адміністративний корпус та прохідну Запорізької атомної електростанції контролюють російські окупанти. 

Про це повідомили в Енергоатомі та Державній інспекції ядерного регулювання України

Фото: Енергоатом

4 березня окупанти обстріляли майданчик Запорізької АЕС, внаслідок чого виникла пожежа на території. Нині сили підрозділів ДСНС України пожежу на майданчику ліквідували, а інформація про загиблих та травмованих серед працівників наразі відсутня. Загиблі та поранені є серед українських захисників станції.

“Персонал працює на своїх робочих місцях, оперативний персонал контролює стан енергоблоків та забезпечує їх експлуатацію згідно з вимогами технологічних регламентів безпечної експлуатації. Також здійснюються обходи задля ідентифікації всіх ушкоджень на майданчику”, – повідомили у держінспекції. 

Змін радіаційного стану після пожежі в учбово-тренувальному корпусі ЗАЕС не зафіксували. Нині працює лише четвертий енергоблок. Щодо стану інших енергоблоків, то:

  • Енергоблок № 1: планово-попереджувальний ремонт.
  • Енергоблоки №№ 2, 3: відключено від мережі та проводиться розхолодження ядерних установок.
  • Енергоблок № 4: в роботі, електрична потужність 690 МВт.
  • Енергоблоки № 5, 6: проводиться розхолодження ядерних установок.

Ситуацію на ЗАЕС вже обговорив з президентом США Джо Байденом президент України Володимир Зеленський. Раніше міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба зазначив, що якщо ЗАЕС вибухне, то наслідки будуть у 10 разів страшнішими за Чорнобиль.

Через ситуацію на ЗАЕС Міжнародне агентство з атомної енергії (МАГАТЕ) вирішило запустити у режимі цілодобової роботи Центр інцидентів та надзвичайних ситуацій.

Зеленський також звернувся до світу з промовою, у якій наголосив, що жодна держава ніколи не обстрілювала атомні енергоблоки:

“Це вперше в нашій історії, в історії людства, держава-терорист вдалася і до ядерного терору. Російські пропагандисти погрожували засипати світ ядерним попелом. Тепер це не погроза – тепер це реальність. Треба зупинити російських військових негайно. Кричіть своїм політикам: Україна – це 15 атомних блоків. Якщо буде вибух – це кінець всім. Кінець Європі. Це евакуація Європи. Тільки негайні дії Європи можуть зупинити російські війська. Не допустіть загибелі Європи від катастрофи на атомній станції”. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter