Ще у шести підрозділах поліції на Тернопільщині запустять систему контролю за дотриманням прав людини

Дата: 28 Березня 2024
A+ A- Підписатися

У поточному році у Тернопільській області планують ще у шістьох територіальних підрозділах поліції запустити роботу системи контролю за дотриманням прав людини. 

Про це розповіли у Нацполіції. 

Система має назву Custody Records. Подібні вже працюють у десятках відділків поліції в Україні, а на Тернопільщині такі поки є у чотирьох містах –  Тернополі,  Чорткові, Кременці та Бережанах. 

Система Custody Records дозволяє електронно фіксувати, зокрема на відео, все, що відбувається з потерпілими, свідками чи підозрюваними в поліції з моменту потрапляння в будівлю й упродовж усього часу перебування. Окрім цього, у таких відділках з’являється нова посада – інспектора з дотримання прав людини, що має спілкуватися, наприклад, із затриманими.

Механізм Custody Records, як пояснювали експерти, не є панацеєю від катувань, однак має мінімізувати ризики. 

Нагадаємо, що катування в поліційних відділках та пов’язані з ним неправомірні дії правоохоронців поширені в Україні. Торік Офіс генпрокурора звітував Раді Європи про виконання майже сотні справ про тортури в правоохоронній системі. 

До початку повномасштабного російського вторгнення більшість українців були впевнені, що від насильства в поліції не застрахований ніхто

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter