Ще одного чеха засудили за участь у боях на Донбасі на боці бойовиків

Дата: 07 Вересня 2021
A+ A- Підписатися

Міський суд Праги заочно засудив до 20 років позбавлення волі чоловіка на ім’я Їржі Урбанек, який воював на Донбасі на боці проросійських бойовиків.

Про це повідомляє Radio Prague International.

Фото: idnes

Засуджений, який мав позивний Бегемот, поїхав до України у 2015 році та, як встановили правоохоронці, щонайменше до січня 2018 року воював на боці бойовиків. Урбанек допомагав копати окопи, брав участь у патрулюванні та бойових діях проти ЗСУ, зокрема під Мар’їнкою, Красногорівкою і Спартаком. 

Рідні чеха не свідчили в суді, однак їхні свідчення в межах справи підтвердили, що Урбанек перебував в Україні. Про це він повідомляв їм у фейсбуку.  

Разом із засудженим, як розповіли журналісти видання IDNES, на боці бойовиків на Донбасі воював ще один чех на ім’я Павел Ботка з позивним Кавказ. У 2019 році він втратив ногу, підірвавшись на вибуховому пристрої. 

Обидва раніше працювали разом як охоронці сімей мафіозі з Кіпру та торговців алмазами в Африці.

Фото: idnes

Чехія є лідером у ЄС за кількістю вироків найманцям, які воювали в Україні на боці бойовиків, однак затримують таких людей не тільки там.

Навесні поточного року Національний центр проти організованої злочинності Чехії провів масштабну операцію, в межах якої затримали щонайменше п’ятьох громадян, яких підозрюють у підтримці бойовиків на Донбасі. Як розповів один з підозрюваних, затриманими керували співробітники ГРУ, які працювали в російському посольстві в Празі. 

Українські правоохоронці стверджують, що ідентифікували вже 260 іноземців, які воювали на боці проросійських бойовиків на Сході України. 
 
Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter