Ще двох дітей, викрадених окупантами, вдалося повернути рідним

Дата: 23 Березня 2023
A+ A- Підписатися

Ще двох дітей, які перебували на тимчасово окупованій території України, вдалося повернути рідним. Про те, що дітей викрали окупанти, повідомила жінка, яка була в російському полоні.

Про це поінформував Уповноважений Верховної Ради України з прав людини Дмитро Лубінець.

За його словами, наразі 9-річна дівчинка та 16-річний хлопець вже перебувають в Україні разом зі своєю родиною.

“Зауважу, що це повернення вдалося здійснити у результаті взаємодії двох уповноважених з прав людини – України та Росії. Тому вкотре закликаю родичів, батьків, опікунів, бабусь, дідусів, чиї діти перебувають на території РФ чи на тимчасово окупованій території України, звертатися в Офіс уповноваженого!” – зазначив Омбудсман.

Лубінець додав, що звернення із проханням повернути цих дітей з тимчасово окупованої території України надійшло від жінки, яка перебувала в російському полоні.

Нагадаємо, 22 березня з тимчасово окупованого Криму, Луганщини та РФ на територію, підконтрольну Україні, повернули 17 дітей. Більшість із них росіяни утримували в дитячому таборі в Євпаторії.

Раніше ZMINA повідомляла, що 17 березня Міжнародний кримінальний суд у Гаазі видав ордер на арешт президента Росії Володимира Путіна та уповноваженої з прав дитини президента Росії Марії Львової-Бєлової. У заяві суду йдеться, що їх підозрюють у воєнному злочині незаконної депортації дітей з України до Російської Федерації. 

Щоб ускладнити процес пошуку українських дітей та їхнє повернення до родин, росіяни змінюють їхні персональні дані: ім’я, прізвище та навіть вік. 

Росія також змінила своє національне законодавство, щоб полегшити процедуру всиновлення українських дітей російськими громадянами. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter