До України повернули ще 17 дітей, яких утримували на тимчасово окупованих територіях та в РФ

Дата: 22 Березня 2023
A+ A- Підписатися

З тимчасово окупованого Криму, Луганщини та РФ на територію, підконтрольну Україні, повернули 17 дітей. Більшість із них росіяни утримували в дитячому таборі в Євпаторії.

Про це повідомили представники благодійної організації Save Ukraine.

Фото: Ганна Мамонова, “Бабель”

Як розповіли в організації, росіяни перемістили дітей вглиб окупованих територій або на свою територію, а після деокупації відмовилися повернути їх назад батькам.

“Складна логістика, постійна небезпека, лінія вогню чи кілька кордонів для багатьох із них [батьків] перетворили повернення дітей у надзавдання”, – пояснили в Save Ukraine.

Відомо, що 15 дітей росіяни тримали в Євпаторії в таборі “Лучистий”. Одну дитину повернули з так званої “ЛНР”, а ще одну – з російської Анапи.

Більшість дітей родом з Херсона, їхнім батькам окупанти казали, що дітей везуть на відпочинок на два тижні, але потім відмовилися їх повертати, посилаючись на загрозу обстрілів.

Фото: Ганна Мамонова, “Бабель”

Одна дівчина втекла з дому в Херсоні, бо її налякали тим, що прийдуть ЗСУ та зґвалтують. Вона нічого не сказала батькам. Дорогою вона зустріла жінку, яка їхала до Джанкоя. Там її передали російським військовим, а далі вона потрапила в табір у Євпаторії.

Хлопця, який потрапив до “ЛНР”, викрали з Купʼянська. Його тримали разом із 13 однокласниками, яких поки що не вдалося повернути.

Дітей вдалося повернути завдяки роботі Благодійного фонду Save Ukraine, який допомагає внутрішнім переселенцям.

Нагадаємо, 21 березня в Україну вдалося повернути ще 15 дітей, вивезених росіянами з Харківської та Херсонської областей, які були окуповані з початку війни.

Раніше ZMINA повідомляла, що 17 березня Міжнародний кримінальний суд у Гаазі видав ордер на арешт президента Росії Володимира Путіна та уповноваженої з прав дитини президента Росії Марії Львової-Бєлової. У заяві суду йдеться, що їх підозрюють у воєнному злочині незаконної депортації дітей з України до Російської Федерації. 

Щоб ускладнити процес пошуку українських дітей та їхнє повернення до родин, росіяни змінюють їхні персональні дані: ім’я, прізвище та навіть вік. 

Росія також змінила своє національне законодавство, щоб полегшити процедуру всиновлення українських дітей російськими громадянами. 

Українських дітей розміщують у 57 регіонах Росії, зокрема в Сибіру. Їх перевиховують у щонайменше 43 так званих “освітніх таборах”. Йдеться приблизно про 6 тисяч українських дітей.

Значну кількість дітей, які перебувають у цих таборах, вивезли з окупованих регіонів Донеччини та Луганщини, деяких – з Харківської, Херсонської та Запорізької областей.

За оцінкою української влади, з початку повномасштабної війни Росії проти України Москва перемістила на контрольовану їй територію понад 16 221 дитину. Повернути вдалося лише 308 дітей. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter