Ще 15 українських дітей, вивезених до РФ, вдалося повернути додому – Омбудсман

Дата: 21 Березня 2023
A+ A- Підписатися

В Україну вдалося повернути ще 15 дітей, вивезених росіянами з Харківської та Херсонської областей, які були окуповані з початку війни.

Про це повідомив Уповноважений Верховної ради з прав людини Дмитро Лубінець.

За його словами, діти повернулися разом з батьками та законними представниками 

Лубінець зазначив, що влада продовжує працювати, щоб українці мали змогу побачити рідних і повернутися на свою землю.

У разі порушення прав, незаконного переміщення та депортації Уповноважений ВР з прав людини радить звертатися до Офісу Омбудсмана:

  • за адресою вул. Інститутська, 21/8, м. Київ, 01008;
  • на електронну пошту hotline@ombudsman.gov.ua;  
  • на гарячу лінію 0 800 501 720;  
  • за телефоном 044 299 74 08. 

Окрім того, у  разі депортації дитини можна заповнити онлайн-форму заяви “Повідомити про зникнення  /депортацію / примусове переміщення дитини” на сайті “Діти війни” у розділі “Надіслати звернення в один клік”.

Нагадаємо, 17 березня Міжнародний кримінальний суд у Гаазі видав ордер на арешт президента Росії Володимира Путіна та уповноваженої з прав дитини президента Росії Марії Львової-Бєлової. У заяві суду йдеться, що їх підозрюють у воєнному злочині незаконної депортації дітей з України до Російської Федерації. 

Щоб ускладнити процес пошуку українських дітей та їхнє повернення до родин, росіяни змінюють їхні персональні дані: ім’я, прізвище та навіть вік. 

Росія також змінила своє національне законодавство, щоб полегшити процедуру всиновлення українських дітей російськими громадянами. 

Українських дітей розміщують у 57 регіонах Росії, зокрема в Сибіру. Їх перевиховують у щонайменше 43 так званих “освітніх таборах”. Йдеться приблизно про 6 тисяч українських дітей.

Значну кількість дітей, які перебувають у цих таборах, вивезли з окупованих регіонів Донеччини та Луганщини, деяких – з Харківської, Херсонської та Запорізької областей.

За оцінкою української влади, з початку повномасштабної війни Росії проти України Москва перемістила на контрольовану їй територію понад 16 221 дитину. Повернути вдалося лише 308 дітей. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter