Шестеро вбитих та троє зниклих безвісти: як Гракове та Залізничне на Харківщині пережили окупацію

Дата: 21 Листопада 2023
A+ A- Підписатися

Села Гракове та Залізничне в Харківській області були окуповані протягом пів року. Російські війська влаштовували обшуки в будинках місцевих та розграбовували їх. Жителям сіл росіяни забороняли виїжджати з окупованих територій та погрожували розстрілами.

Крім того, військові РФ убили в цих селищах шістьох чоловіків. Ще шістьох місцевих росіяни викрадали та катували.

Про це йдеться у звіті “Коли приходить “русскій мір”: воєнні злочини та порушення міжнародного гуманітарного права збройними силами РФ у Граковому та Залізничному”, що підготувало Міжнародне партнерство за права людини (МППЛ).

Сусідні села Гракове та Залізничне, що розташовані на шляху з Чугуєва до Харкова, росіяни окупували між 25 та 26 лютого 2022 року. Через розташування вони були стратегічно важливими для росіян під час наступу на обласний центр, зазначають правозахисники.

Російські військові одразу встановили контроль над селами та прилеглими дорогами. За повідомленнями місцевих мешканців, росіяни випускали цивільних із Залізничного до кінця березня, потім перекрили виїзди. Із Гракового ж заборонили виїжджати одразу, а дороги, що вели до села, почали мінувати, зазначають свідки. Водночас МППЛ зафіксувало поодинокі випадки, коли місцеві таки вибирались із села.

Окупаційні сили не мають забороняти місцевому населенню виїжджати – це є порушенням міжнародного гуманітарного права, наголошують правозахисники.

Росіяни ставили військову техніку впритул до житлових будинків, чим наражали місцевих на ризик загибелі від обстрілів. 

Крім того, у селах під час окупації були суттєві перебої з водо- та газопостачанням, а також з підвозом харчових продуктів. Правозахисники зауважують, що забезпечення населення окупованих територій засобами для існування – це прямий обов’язок сторони, що їх захопила.

Сили РФ також регулярно проводили обшуки будинків місцевих та грабували їх. Так, одразу після заходу до Гракового російські військові зайшли в кожен будинок, де під прицілами зброї перевіряли документи місцевих.

В обох селах росіяни забирали в цивільних мешканців телефони, ноутбуки, цінні речі, а також автомобілі. Грабували також і місцеві магазини.

Опитані свідки зазначили, що в деяких випадках російські військові вимагали в цивільних від 300 до 500 доларів за можливість виїхати із села.

Правозахисники зафіксували шість випадків свавільних затримань цивільних. Усі опитані розповіли про катування з боку росіян та неналежні умови утримання. Одного з них тримали в підвалі приватного будинку, одного – на лісопильні, ще одного затриманого перевезли на комбікормовий завод до сусіднього міста. Ще чотирьох утримували у відділку поліції в Балаклії. 

Росіяни викрали із сіл ще трьох місцевих, однак їхнє місце перебування невідоме донині.

Російські військові вбили в Залізничному та Граковому шістьох чоловіків. Зокрема, за словами місцевих, росіяни застрелили двох сусідів за те, що в них у будинку горіло світло після комендантської години. Ще двох убитих жителі сіл також знайшли в їхніх будинках. На тілах усіх жертв були сліди побиттів та вогнепальні поранення.

Правозахисники наголошують, що російські окупаційні сили розгорнули кампанію терору цивільного населення на захоплених територіях, що порушує основні зобов’язання міжнародного гуманітарного права.

За даними слідчих МППЛ, до злочинів у Граковому та Залізничному можуть бути причетні вісім підрозділів сил РФ. Відповідати за всі дії цих військових може генерал-лейтенант Андрій Рузинський, що командував у той час 11 армійським корпусом Балтійського флоту та групою військ “Балаклія”.

Як відомо, навесні цього року правоохоронні органи України заочно оголосили підозру Рузинському за агресивне ведення війни. За даними слідства, він віддавав накази обстрілювати житлові будинки, а також цивільну та критичну інфраструктуру на Харківщині.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter