Сформували перший склад Етичної ради, яка очищуватиме корумповану Вищу раду правосуддя

Дата: 09 Листопада 2021
A+ A- Підписатися

Сформували перший склад Етичної ради, що має очищувати від недоброчесних суддів Вищу раду правосуддя.

Про це повідомили в Офісі президента. 

Фото: zbruc.eu

Членами першого автоматично обраного складу Етичної ради стали: 

  • суддя Верховного Суду в Касаційному кримінальному суді Лев Кишакевич;
  • суддя Київського апеляційного суду Юрій Трясун;
  • суддя Східного апеляційного господарського суду у відставці Володимир Сіверін;
  • суддя Верховного Суду штату Массачусетс у відставці Роберт Корді;
  • суддя Апеляційного суду Англії та Уельсу у відставці сер Ентоні Хупер;
  • колишня генеральна прокурорка Естонської Республіки Лавлі Перлінг.

“Я сподіваюся, що Етична рада розпочне свою роботу якнайшвидше. Попри значний спротив нам вдалося розпочати найважливіший етап ініційованих мною змін у судовій системі. Формування доброчесних Вищої ради правосуддя та Вищої кваліфікаційної комісії суддів України допоможе відновити довіру українців до судової влади й забезпечити подальше очищення системи”, – відреагував на формування органу президент Володимир Зеленський

Привітали цей крок і експерти, зокрема голова Фундації DEJURE Михайло Жернаков. За його прогнозами, максимум за пів року Етична рада перевірить і відсторонить переважну більшість корумпованих членів ВРП.

“Я ще досі в це не вірю, але вперше за 30-річну історію ми маємо реальний шанс отримати нормальну ВРП – ключовий орган у судовій системі, відповідальний за якість усього суддівського корпусу”,написав він у фейсбуку. 

Попри це активісти мають питання до доброчесності двох з делегованих Радою суддів членів нового органу – Володимира Сіверіна та Юрія Трясуна. Так, Трясун раніше був у складі колегії, що відпустила підозрюваного у вбивстві трьох майданівців беркутівця Олександра Бєлова, який потім утік з України. Щодо Сіверіна, то активісти мають питання, пов’язані з його статками. 

Однак, як нагадує Жернаков, міжнародні експерти, які потрапили до складу Етичної ради, мають вирішальний голос: 

“Це означає, що навіть якщо суддівська частина, делегована Радою суддів, всіляко захищатиме залишки суддівської мафії у ВРП, останнім це не допоможе”.

Із середини вересня процес обрання членів нового органу намагалися всіляко зірвати: спочатку Рада суддів не підтримала жодного із запропонованих кандидатів, а згодом узагалі запропонувала змінити ухвалений закон. Експерти вказували, що в такий спосіб намагаються блокувати судову реформу. 

Нагадаємо, 80% українців вважають, що через корумпованість судової системи більше шансів виграти в суді мають заможні та впливові. В останньому звіті щодо оцінювання стану Угоди про асоціацію з ЄС Європарламент назвав судову владу однією з найменш надійних установ у країні.

Фотографія обкладинки: Pinterest

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter