“Севастопольський міський суд” не прийняв скаргу про тортури над Русланом Бекіровим з боку ФСБ

Дата: 15 Жовтня 2021
A+ A- Підписатися

Незаконний “Севастопольський міський суд” не прийняв апеляційну скаргу про катування кримського татарина Руслана Бекірова, яку подав проти “військового слідчого” його адвокат Еміль Курбедінов.

Про це інформує громадське об’єднання “Кримська солідарність” з посиланням на захисника. 

Руслан Бекіров

За словами Еміля Курбедінова, раніше “Балаклавський районний суд” також відмовився розглядати заяву адвоката на “неналежну відповідь співробітників Слідчого комітету на подану скаргу про катування Бекірова з боку співробітників ФСБ”. Він повідомив, що засідання в “суді” тривало рівно п’ять хвилин – з 14:00 по 14:05, під час якого “суд” відмовився приймати скаргу на відомство.

Курбедінов зазначив, що “Слідчий комітет” відхрещується від того, щоб розглянути скаргу на дії силовиків, посилаючись на закон про звернення громадян, тим самим оминаючи кримінальний процес і направивши справу про тортури в цивільний суд.

“За п’ять хвилин суд виніс рішення у такій серйозній справі. Не знаю, чи встигла колегія взагалі ознайомитися з моєю апеляційною скаргою та іншими матеріалами. Це показує, наскільки упереджено ставляться суди до тих справ, де піднімають питання про співробітників ФСБ, коли ті порушують закон. Ця упередженість лягла в п’ять хвилин по відношенню до людини, над якою чинився тиск, якого потім переслідували за лжесвідчення, садили в клітку, у той час як він проходив у справі як свідок”, – розповів Курбедінов.

Адвокат підкреслив, що він і його підзахисний збираються оскаржити це рішення в касаційній інстанції.

Нагадаємо, раніше адвокат Еміль Курбедінов оскаржував дії незаконного “Слідчого комітету Криму” за ст. 125 КПК РФ ( “Судовий порядок розгляду скарг”). Суд не погодився з доводами Курбедінова, вирішивши залишити звернення адвоката без задоволення.

Руслан Бекіров проходив свідком у справі Енвера Сейтосманова з Севастополя. За його словами, в березні 2019 року співробітники ФСБ виманили його, представившись міграційною службою, а потім допитували і погрожували протягом приблизно восьми годин. Вони примушували чоловіка надати свідчення проти Сейтосманова, пов’язані з його причетністю до ісламської політичної партії “Хізб-ут-Тахрір”, яку 2003 року Верховний суд Росії визнав терористичною організацією. Організація вільно діє в Україні і в більшості країн світу.

У квітні 2019 року Бекіров подав заяву про злочин, але “Слідчий комітет” відмовився порушувати кримінальну справу проти співробітників ФСБ.

У Південному окружному військовому суді, де розглядалася справа Енвера Сейтосманова по суті, Бекіров заявив, що він дав свідчення під тиском. Утім, суд зрештою засудив Сейтосманова до 17 років позбавлення волі.

Згодом у червні 2020 року Руслану зателефонували під приводом покупки машини, а на місці зустрічі його знову затримали співробітники ФСБ. Його доставили в будівлю незаконного “УФСБ в Севастополі” і допитали там, перевищуючи службові повноваження.

На той раз російські силовики пред’явили йому обвинувачення в наданні неправдивих свідчень. Обвинувачення ґрунтувалося на показах прихованих свідків.

16 квітня 2021 року незаконний “Нахімовський районний суд Севастополя” засудив Бекірова до 300 годин обов’язкових робіт за частиною 1 статті 307 КК РФ ( “Дача свідомо неправдивих показань”). 

Як відомо, у жовтні ЄС вніс в санкційні списки вісьмох окупаційних юристів, зокрема так званого “голову” незаконного “управління ФСБ Росії в Криму” Леоніда Михайлюка та так званого “голову” незаконного “управління Слідкому Росії в Криму і Севастополі” Володимира Терентьєва.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter