“Суд” у Севастополі засудив до 300 годин громадських робіт кримчанина, який заявив про тиск із боку ФСБ

Дата: 16 Лютого 2021
A+ A- Підписатися

“Суддя” незаконного “Нахімовського районного суду Севастополя” Ігор Гончаров 15 лютого визнав винним кримського татарина Руслана Бекірова в тому, що той надав неправдиві свідчення в справі “Хізб ут-Тахрір”. Своїм рішенням він засудив громадянина України до 300 годин громадських робіт.

Про це повідомляє громадська ініціатива “Кримська солідарність”.

“Прокурор” просив “суд” призначити чоловікові 400 годин обов’язкових робіт. Як відомо, ФСБ звинуватила Руслана Бекірова в неправдивих свідченнях за ч. 1 ст. 307 КК Росії щодо засудженого в справі “Хізб ут-Тахрір” до 17 років ув’язнення Енвера Сейтосманова.

Ще до судового засідання ФСБ викликала Бекірова на допит, де він підписав протокол, що нібито чув, як Сейтосманов згадував своє членство в “Хізб ут-Тахрір” і "Хізб ут-Тахрір" – ісламська політична партія, яка заборонена в Росії та Криму, але легальна в Україні.

Згодом Бекіров заявив у суді, що дав ці свідчення після декількох годин психологічного насильства з боку слідчого. Він також поскаржився на дії представників ФСБ “Слідчому комітету”. Утім, той не порушив кримінальної справи проти слідчих, а після вироку в севастопольській справі “Хізб ут-Тахрір” відкрив справу проти Бекірова, затримавши його. 

За словами адвоката Бекірова Еміля Курбедінова, цю справу російські силовики побудували на показах секретного свідка й оцінних судженнях різних експертів. Вагомих доказів у справі немає. Сторона захисту неодноразово наполягала на розсекреченні свідка, але “суд” не задовольнив цих клопотань.

Повідомляється, що “суд” відмовив у білінгу мобільного телефону Бекірова, який у нього викрали під час затримання. Крім того, “суддя” відмовив у допиті свідків – громадян Узбекистану, яких затримали разом з Бекіровим.

15 лютого “суд” також допитав свідків сторони обвинувачення. Свідок Фонд Ф. А., який проводив добір зразків голосу Бекірова, повідомив, що йому нічого не відомо про долю зниклого телефону. Він також не бачив, як з будівлі ФСБ виходив Бекіров.

Фонд висловив думку, що Бекірова і Сейтосманова пов’язувала дружба і в такий спосіб своїми свідченнями Бекіров намагався допомогти товаришеві уникнути кримінальної відповідальності.

Свідок Андрєєв Ю. А. стверджував, що провів допит без порушень. У кімнаті з Бекіровим вони були самі. За його словами, підсудний підписав усе добровільно і насильство до нього не застосовували.

На засіданні допитали Кір’янову І. А., яка працювала в незаконному “Севастопольському гарнізонному військовому суді”. За її словами, у Бекірова не з’ясовували рівня знання російської мови під час допиту в судовому засіданні, хоча він потребує перекладача.

Свідок Сейтосманов відмовився давати свідчення, пославшись на 51-шу статтю Конституції Росії.

Водночас захист Бекірова на засіданні наполягав на вилученні свідка Соколової Є. П., яка проводила амбулаторну судово-медичну психіатричну експертизу щодо Бекірова.

Крім того, у “суді” оголосили протокол допиту свідка під псевдонімом Багіров. За інформацією ФСБ, він перебуває не на території Росії, але перевірити цю інформацію неможливо. Захист сумнівається, що ці свідчення взагалі хтось надавав. 

“У такий спосіб (російські силовики. – Ред.) намагаються домогтися, щоб свідки не сміли перечити позиції, яку їм нав’язує слідство ФСБ. І, звичайно, ж у випадку з Русланом це помста за те, що він узагалі звернувся до Слідчого комітету зі скаргою на співробітників ФСБ”, – прокоментував адвокат.

Нагадаємо, за міжнародним гуманітарним правом сторона збройного конфлікту, що контролює захоплену територію, зобов’язана гарантувати права людини. Раніше Управління Верховного комісара ООН з прав людини (УВКПЛ) заявило, що Росія карає кримчан, які опираються тиску де-факто влади. Так, до прикладу, російські силовики намагалися змусити їх свідчити проти самих себе або “продавати” третіх осіб. 

ООН закликала Росію виконувати свої зобов’язання за міжнародним правом у галузі прав людини в Криму та дотримуватися своїх зобов’язань як окупаційної держави відповідно до міжнародного гуманітарного права. Окрім цього, Росію закликають забезпечити належний і безперешкодний доступ до Криму міжнародних моніторингових місій з прав людини та неурядових правозахисних організацій згідно з резолюціями Генеральної Асамблеї ООН 71/205, 72/190, 73/263 та 74/168.

США засудили затримання та порушення кримінальної справи в Криму щодо Руслана Бекірова. Раніше міністр закордонних справ Росії Сергій Лавров стверджував, що розмови про порушення прав людини в окупованому Криму – це вигадка.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter