Росія карає кримчан, які опираються тиску де-факто влади, – ООН

Дата: 22 Вересня 2020
A+ A- Підписатися

Управління Верховного комісара ООН з прав людини (УВКПЛ) вказує на тенденцію каральних заходів щодо кримчан, які опираються тиску з боку окупаційної влади. Так, до прикладу, російські силовики намагалися змусити їх свідчити проти самих себе або “продавати” третіх осіб. 

Про це йдеться в доповіді УВКПЛ щодо ситуації з правами людини в Україні, яка охоплює період із 16 лютого до 31 липня 2020 року. 

Як приклад УВКПЛ наводить випадок чоловіка, якого 11 червня 2020 року ФСБ заарештувала поблизу Севастополя. Він був свідком у судовому процесі щодо релігійної організації “Хізб ут-Тахрір”. Силовики звинуватили його в “неправдивих свідченнях”, що за російським законодавством є кримінальним правопорушенням.

У серпні 2019 року під час судового засідання в Ростові-на-Дону він відмовився від своїх заяв, зроблених до судового розгляду, стосовно чоловіка, обвинуваченого в членстві в забороненій у Росії, але легальній в Україні організації “Хізб ут-Тахрір”. Чоловік поскаржився на те, що співробітники ФСБ жорстоко поводилися з ним у їхньому приміщенні під час допиту, щоб отримати свідчення проти обвинуваченого.

ООН звертає увагу, що попри твердження про жорстоке поводження, які заслуговують на довіру, суд відхилив покази свідка, заявивши, що зміна попередніх свідчень мала на меті допомогти обвинуваченому уникнути кримінальної відповідальності.

Наразі свідку загрожує п’ятирічне тюремне ув’язнення. УВКПЛ наголошує, що належного розслідування його скарги на жорстоке поводження Росія не провела.

Моніторингова місія ООН зробила інтерв’ю з громадянином України 24 червня та 22 липня 2020 року. В організації не називають імені чоловіка, утім ZMINA раніше інформувала про кримського татарина Руслана Бекірова

Руслан Бекіров

Окрім цього, УВКПЛ також констатувало, що кримські “суди” у звітний період продовжили ухвалювати рішення з очевидним нехтуванням гарантіями справедливого судового розгляду. 

ООН закликала Росію виконувати свої зобов’язання за міжнародним правом у галузі прав людини в Криму та дотримуватися своїх зобов’язань як окупаційної держави відповідно до міжнародного гуманітарного права. Окрім цього, Росію закликають забезпечити належний і безперешкодний доступ до Криму міжнародних моніторингових місій з прав людини та неурядових правозахисних організацій згідно з резолюціями Генеральної Асамблеї ООН 71/205, 72/190, 73/263 та 74/168.

Нагадаємо, 11 червня ФСБ Росії затримала мешканця Балаклавського району Руслана Бекірова. Щодо нього була порушена кримінальна справа за частиною першою статті 307 КК Росії (“Давання свідомо неправдивих свідчень”). Пізніше його відпустили під підписку про невиїзд.

Як повідомив сам Бекіров, справу порушено через різницю в письмових і усних свідченнях, які він давав на етапі досудового слідства і в суді як свідок у кримінальній справі Енвера Сейтосманова, засудженого в грудні 2019 року до 17 років колонії суворого режиму. Від давання свідчень наразі Руслан Бекіров відмовився, пославшись на ст. 51 Конституції Росії, яка дає право не свідчити проти себе.

У жовтні минулого року так званий “Військово-слідчий комітет Росії в Криму” проводив дослідчу перевірку щодо працівників ФСБ Росії, які допитували Бекірова.

Російський правозахисний центр “Меморіал” визнав політв’язнем Енвера Сейтосманова.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter