У Криму хочуть засудити громадянина України за його заяву про тиск з боку ФСБ – адвокат

Дата: 24 Липня 2020
A+ A- Підписатися

Управління ФСБ Росії в Криму і Севастополі порушило кримінальну справу проти кримського татарина Руслана Бекірова за нібито дачу неправдивих свідчень. Адвокат кримчанина впевнений, що його хочуть судити за попередні заяви про тиск з боку ФСБ.

Про це інформує Крим.Реалії.

Руслан Бекіров

22 липня слідчий ФСБ, старший лейтенант юстиції Філіп Рибалка вручив Бекірову постанову про притягнення як обвинуваченого в остаточній формі за ч. 1 ст 307 КК Росії. У документі мовиться, що в березні 2019 року Бекіров під час допиту в управлінні ФСБ дав свідчення проти вже засудженого на 17 років Енвера Сейтосманова, обвинуваченого в причетності до забороненій в Росії, але легальній в Україні організації Хізб ут-Тахрір.

Однак у березні 2019 року, виступаючи в залі Південного окружного суду Ростова-на-Дону в Росії, Бекіров розповів, що “нічого не знає про причетність Сейтосманова до організації Хізб ут-Тахрір”. Також він заявив, що давав свідчення під погрозами з боку слідчих ФСБ.

Адвокат Еміль Курбедінов каже, що найближчим часом кримінальну справу стосовно його підзахисного Бекірова почнуть розглядати по суті.

“Думаю, буквально через тиждень нам оголосять про закінчення слідства. Справу передадуть в севастопольський суд і ми почнемо розгляд справи по суті”, –​ розповів захисник.

Адвокат вважає кримінальну справу проти Бекірова спосібом “залякування свідків у «справах Хізб ут-Тахрір”.

Еміль Курбедінов та Руслан Бекіров

“Руслан не визнає своєї провини. Більше того, його переслідують за те, що він під час судового засідання в Південному окружному військовому суді розповів про застосування до себе психологічного тиску з боку слідчого ФСБ. Він був змушений підписати протокол допиту, де обмовляє Енвера Сейтосманова. Суть такого переслідування –​ залякування свідків, щоб вони не сміли писати заяву про злочин на співробітників ФСБ і залякування інших свідків. Щоб вони не сміли суперечити тій позиції, яка їм нав’язується з боку слідства”, –​ вважає Курбедінов.

Коментарі російської ФСБ щодо справи проти Руслана Бекірова відсутні.

У червні вже повідомлялося, що ФСБ звинуватила Бекірова в дачі неправдивих свідчень у справі Енвера Сейтосманова. Раніше США засудили затримання та порушення кримінальної справи в Криму щодо Руслана Бекірова.

Нагадаємо, 11 червня ФСБ Росії затримала мешканця Балаклавського району Руслана Бекірова. Відносно нього було порушено кримінальну справу за частиною першою статті 307 КК Росії (“дача завідомо неправдивих показань”). Пізніше його відпустили під підписку про невиїзд.

Як повідомив сам Бекіров, справу порушено через різницю в письмових і усних свідченнях, які він давав на етапі досудового слідства і в суді як свідок у кримінальній справі Енвера Сейтосманова, засудженого в грудні 2019 року на 17 років колонії суворого режиму. Від дачі показань сьогодні Руслан Бекіров відмовився, пославшись на ст. 51 Конституції Росії.

У жовтні минулого року так званий “Військово-слідчий комітет Росії в Криму” проводив дослідчу перевірку щодо працівників ФСБ Росії, які допитували Бекірова.

Російський правозахисний центр “Меморіал” визнав політв’язнем Енвера Сейтосманова.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter