ЄС запровадив санкції проти восьми “суддів” і “прокурорів” із Криму

Дата: 11 Жовтня 2021
A+ A- Підписатися

ЄС запровадив обмежувальні заходи проти 8 осіб за активну підтримку дій та реалізацію політики, яка підриває або загрожує територіальній цілісності, суверенітету та незалежності України.

Про це повідомили у Раді Європи.

Відтепер перелік налічує 185 осіб і 48 організацій.

Європейський Союз не визнає незаконну анексію Криму та міста Севастополя Російською Федерацією і продовжує засуджувати порушення Росією міжнародного права. Більше того, ЄС залишається непохитним у своїй підтримці територіальної цілісності, суверенітету та незалежності України”, – наголосили у Раді Європи. 

Санкції передбачають обмеження на поїздки, заморожування активів і заборону на надання коштів або інших економічних ресурсів фізичним особам і організаціям.

“Декілька суддів, прокурорів та правоохоронців відповідальні за посилення російського законодавства в незаконно окупованому Криму та Севастополі. Ці особи ухвалювали упереджені рішення у низці політично мотивованих кримінальних провадженнях або переслідували проукраїнських активістів, або ж посилювали кампанії з переслідування опонентів, які виступали проти незаконної окупації півострова”, – йдеться у рішенні ЄС. 

У документі передбачені санкції проти:

  • незаконного “судді” так званого “Київського районного суду Сімферополя” Михайла Бєлоусова (Mikhail Nikolaevich Belousov);
  • незаконного “голови” цього ж “суду” Андрія Долгополова (Andrey Nikolaevich Dolgopolov);
  • прокурора Південного військового округу Росії Євгена Колпикова (Yevgeniy Sergeevich Kolpikov);
  • так званого “слідчого з особливих справ” незаконного “управління Слідчого комітету Росії в Криму і Севастополі” Магомеда Магомедова, (Magomed Farmanovich Magomedov);
  • “голови” незаконно утвореного “управління ФСБ Росії в Криму” Леоніда Михайлюка (Leonid Vladimirovich Mikhailiuk);
  • “заступника голови” незаконного “Центрального районного суду Сімферополя” Віктора Можелянського (Viktor Anatolyevich Mozhelianskiy);
  • “судді” незаконного “Верховного суду Криму” Галини Редько (Galina Vladimirovna Redko);
  • так званого “голови” незаконного “управління Слідчого комітету Росії в Криму і Севастополі” Володимира Терентьєва (Vladimir Nikolaevich Terentev).

ЄС вперше ввів обмеження щодо осіб, причетних до підриву територіальної цілісності, суверенітету та незалежності України, ще 2014 року. Відтоді їх продовжують та додають до списку нові імена.

Влітку поточного року президент України Володимир Зеленський поскаржився, що старі санкції США і ЄС проти Росії вже не працюють. Він вважає, що необхідний новий формат санкційної політики. Раніше цю політику критикував також керівник Інституту чорноморських стратегічних досліджень, головний редактор інтернет-видання BlackSeaNews Андрій Клименко.

Експерт із питань України та Чорноморського регіону з Центру міжнародних миротворчих операцій Вільфрід Їльге переконаний, що Україна має вести діалог з Німеччиною та європейськими партнерами про наглядовий інститут із санкційної політики або відповідного уповноваженого, який систематично відстежував би реалізацію з боку держав ЄС санкційних режимів проти Росії через її агресію в Автономній Республіці Крим та на Сході України. 

Нагадаємо, що раніше Рада національної безпеки та оборони запустила веб-сторінку, де всі охочі можуть подивитись перелік юридичних та фізичних осіб щодо яких український уряд застосував санкції.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter