Сестрам Савченко вручили підозру через підроблені COVID-сертифікати

Дата: 30 Жовтня 2021
A+ A- Підписатися

Колишньому народному депутату України Надії Савченко та її сестрі Вірі вручили підозру через використання підроблених COVID-сертифікатів.

Про це у фейсбуці  повідомив міністр внутрішніх справ Денис Монастирський.

Надія Савченко. Фото: Alexander Prokopenko / Reuters

Надії Савченко та її сестрі Вірі щойно вручили підозру за використання підробленого COVID-сертифікату, з яким вони намагалися потрапити в Україну. Хочу наголосити, всі, хто порушує Закон, мають бути готові понести відповідальність! Незалежно, чи ви Герой України, чи екс-нардеп, чи просто громадянин ”, написав Монастирський.

Міністр внутрішніх справ повідомив, що по всій території країни працюють спеціальні мобільні групи, які перевіряють на справжність COVID-сертифікати та результати ПЛР-тестів. Прикордонники використовують спеціальне обладнання, яке виявляє такі фейкові документи.

Упродовж цього тижня за фактами підробки результатів ПЛР-тестів, сертифікатів про вакцинацію від COVID-19, розпочато 59 кримінальних проваджень.

Всі, хто задумується купити такі підроблені сертифікати, ПЛР-тести чи зробити їхню копію в спеціалізованих програмах – пам’ятайте, одне таке рішення залишить відбиток на всьому вашому майбутньому. Подумайте, скільки виникатиме проблем з роботодавцями, які бачитимуть, що ви раніше судимі? Вже не кажучи про інші труднощі, які можуть супроводжувати вас по життю через одне таке рішення. Вакцинуйтеся!” закликав Монастирський.

Нагадаємо, підроблені сертифікати про вакцинацію препаратом Pfizer сестер Савченко виявили прикордонники в аеропорту “Бориспіль”. Використовуючи фальшиві документи обидві намагалися потрапити до України. Сертифікати вилучили, а у справі триває слідство. 

Факти підроблення ковід-сертифікатів найчастіше кваліфікують за статтею 358 Кримінального кодексу. Покаранням за виготовлення та збут може бути штраф у розмірі 17 тисяч гривень, однак деяким порушникам може загрожувати й позбавлення волі до п’яти років. За використання підроблених довідок чи сертифікатів можна отримати 850 гривень штрафу або до двох років обмеження волі.

Влада закликає громадян вакцинуватися, адже Україна є однією з лідерок за кількістю нових випадків коронавірусу в Європі. Водночас правоохоронці вже відкрили майже 800 кримінальних проваджень за підробку ковід-сертифікатів.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter