Поліція розпочала вже майже 800 проваджень щодо підробок ковід-сертифікатів

Дата: 22 Жовтня 2021
A+ A- Підписатися

Правоохоронці відкрили майже 800 кримінальних проваджень за підробку ковід-сертифікатів.

Про це повідомив очільник МВС Денис Монастирський

Міністр нагадав, що відкриття проваджень відбувається на тлі збільшення кількості нових хворих та померлих унаслідок ускладнень коронавірусу. Так, згідно з даними сервісу Worldometers, всього у світі 20 жовтня коронавірус виявили в 461 290 людей, а в Україні таких налічили 22 415. Україна одна з лідерок нових випадків хвороби в Європі. 

“Звертаюся до всіх! Повідомляйте про факти підробки сертифікатів на гарячу лінію кіберполіції 0 800 505 170 або за номером 102. Бережіть своє життя та не розмінюйте його на підробки”, – наголосив Монастирський.

Найчастіше факти підробок кваліфікують за статтею “Підроблення документів, печаток, штампів та бланків, збут чи використання підроблених документів, печаток, штампів”. Покаранням за виготовлення та збут може бути штраф, що сягає 17 тисяч гривень, однак деяким порушникам загрожує й позбавлення волі до п’яти років. За використання підроблених довідок чи сертифікатів можна отримати штраф у розмірі до 850 гривень і обмеження волі на строк до двох років. 

Коли зловмисники вдаються до складніших схем, наприклад внесення неправдивих даних до відповідних електронних ресурсів, то справи кваліфікують за статтею “Несанкціоновані дії з інформацією, яка оброблюється в комп’ютерах, автоматизованих системах, комп’ютерних мережах або зберігається на носіях такої інформації, вчинені особою, яка має право доступу до неї”.

Наразі Херсонська, Запорізька, Одеська, Донецька, Сумська та Дніпропетровська області перебувають у червоній зоні карантину. Там заборонили роботу закладів громадського харчування, кінотеатрів, театрів, ринків і фітнес-центрів, однак без перешкод можуть працювати ті, де весь колектив щепився проти коронавірусу. 

До переходу в червону зону готується Київ.

Наразі вже 8,5 мільйона українців отримали хоча б одну дозу вакцини, а щеплених двома дозами налічили 6,8 мільйона.

Фотографія обкладинки: Нацполіція 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter