Секретний свідок у справі “першої Джанкойської групи” так і не зміг відповісти на питання захисту у суді

Дата: 02 Листопада 2023
A+ A- Підписатися

Секретний свідок під псевдонімом “Мустафаєв” не зміг у так званій кримінальній справі “першої Джанкойської групи “Хізб ут-Тахрір” відповісти на запитання адвокатів під час допиту.

Про це інформує громадське об’єднання “Кримська солідарність” з посиланням на адвоката Еміля Курбедінова.

Політв’язні так званої кримінальної справи “першої Джанкойської групи “Хізб ут-Тахрір”

Захисник підкреслив, що свідок з високою ймовірністю “є агентом спецслужб”, і що не було “ніяких підстав” його засекречувати.

“Це роблять тільки для того, щоб громадськість, суд не бачили, що людина з тією ж легендою кочує з однієї кримінальної справи в іншу. Людей переслідують за активну журналістську діяльність, активістську діяльність, політичні та релігійні погляди”, – зазначив Еміль Курбедінов.

Він додав, що на конкретні питання сторони захисту, чи хтось ще був очевидцем розмов та “конспіративних зустрічей”, про які говорить свідок, той нічого пояснити не міг.

Також під час судового засідання допитали матір Вілена Темер’янова. Вона розповіла, як відбувався обшук у його будинку та підтвердила докази захисту, що силовики підкинули її синові книги, яких не було у домашній бібліотеці.

Нагадаємо, що так звану справу “першої Джанкойської групи” – активіста Енвера Кроша, громадянського журналіста Вілена Темер’янова, Ріната Алієва, Мурата Мустафаєва, Сейтяги Аббозова та Едема Бекірова розглядає Південний окружний військовий суд в російському Ростові-на-Дону.

Як відомо, ісламську політичну партію “Хізб ут-Тахрір” Верховний суд РФ визнав терористичною 14 лютого 2003 року на закритому судовому засіданні. Ця релігійна організація легально діє в Україні, зокрема в тимчасово окупованій Автономній Республіці Крим. Росія всупереч міжнародному гуманітарному праву використовує в Криму своє кримінальне законодавство.

Правозахисники вважають, що рішення Верховного суду РФ ухвалено необґрунтовано, з порушенням гласності та рівності сторін, оскільки в закритому процесі брала участь лише сторона обвинувачення, а саме ФСБ. Представники організації не мали змоги донести свою позицію до справи. Водночас на території більшості країн світу організація діє без обмежень на рівні національних законодавств. В Україні діяльність партії не заборонена, активісти організації займалися випуском газети, могли відкрито говорити в ЗМІ та проводити масові публічні заходи.

У лютому 2014 року Росія розгорнула протиправну військову операцію із захоплення Кримського півострова.

Кримських татар заарештували у тимчасово окупованому Росією Джанкої у серпні 2022 року за звинуваченнями у зв’язках з ісламською політичною партією “Хізб ут-Тахрір”. Основним доказом у цій кримінальній справі є аудіозапис розмови у мечеті за 2015 рік. Еміль Курбедінов упевнений, що її витягли з архівів ФСБ через вісім років. За його словами, усі ці роки ці люди кримінально не переслідувалися і жодної небезпеки для суспільства не несли.

При цьому захист вважає, що спецслужби навмисне “прив’язали” справу кримських мусульман із Джанкоя до подій в Україні.

Політики, спецслужби та ЗМІ озвучили, що нібито було ліквідовано "терористичний осередок", яким керували з України. Це такий уже наратив, продиктований цим часом, пов'язаний із тими подіями, що відбуваються після лютого 2022 року

Еміль Курбедінов

У липні 2023 року керівний партнер Global Rights Compliance LLP Вейн Джордаш на полях Кримської платформи заявив, що Міжнародний кримінальний суд недопрацьовує в питанні розслідування міжнародних злочинів щодо цивільних у тимчасово окупованому Криму.

За останніми даними Представництва Президента України в Автономній Республіці Крим, окупанти в Криму незаконно ув’язнили 189 осіб: 29 – арештовано (з них 21 – кримські татари), 142 – ув’язнено (з них 102 – кримські татари), 18 – без статусу. Загалом зі 189 осіб 123 – кримські татари.

Як відомо, правозахисна спільнота в Україні переконана, що деокупація Криму припинить систематичні грубі порушення прав людини на півострові з боку Російської Федерації. Для цього вони закликають країни підтримати Україну своєчасним постачанням зброї та військовим обладнанням у достатній кількості.

Раніше заступник голови МЗС України Андрій Мельник заявив, що Україна повинна негайно отримати в 10 разів більшу військову допомогу, ніж вона отримала від союзників дотепер, щоб завершити війну цього року.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter