Співробітники СБУ стежили за родиною українця та вимагали хабар, аби не позбавляти його громадянства

Дата: 04 Грудня 2019
A+ A- Підписатися

Слідчі ДБР підозрюють у вимаганні грошей і незаконному стеженні за громадянином України та його родиною начальника відділу СБУ і його підлеглого. 

Про це повідомила заступниця голови директора Державного бюро розслідувань Ольга Варченко.

Завершили досудове розслідування у справі працівників СБУ – начальника відділу та його підлеглого, які підозрюються у…

Gepostet von Ольга Варченко am Mittwoch, 4. Dezember 2019

Начальник відділу СБУ та його підлеглий вимагали від громадянина України 110 тисяч доларів США. За це вони обіцяли не позбавляти чоловіка громадянства, не депортувати його і його родину за межі держави, а також не порушувати проти нього кримінальної справи за фактами, які, як згодом виявилося, були сфабрикованими.

“Аби залякати потерпілого й змусити його платити, правоохоронці залучили двох сторонніх осіб, які тиснули на нього психологічно. Вони писали повідомлення про злочини до поліції за вигаданими фактами, погрожували потерпілому та його родині, телефонували йому та його рідним, змушуючи заплатити вказану суму співробітникам СБУ”, – розповіла Варченко. 

Окрім цього, правоохоронці незаконно стежили за потерпілим та його родичами, прослуховували телефонні розмови, перехоплювали електронні листи й збирали іншу особисту інформацію. Під час обшуку в працівників СБУ також знайшли боєприпаси, які зберігалися незаконно.

Наразі фігурантів справи підозрюють у:

  • вимаганні грошових коштів із використанням службового становища в особливо великих розмірах;
  • порушенні таємниці листування, телефонних розмов, телеграфної чи іншої кореспонденції, що передається засобами зв’язку або через комп’ютер, вчиненому службовою особою повторно;
  • незаконному поводженні з боєприпасами.

Окрім того, двох поплічників додатково підозрюють у свідомо неправдивому повідомленні про злочин.

“Якщо провину всіх фігурантів справи буде доведено в суді, на них чекає позбавлення волі строком до 12 років з конфіскацією майна”, – розповіла Варченко.

Нагадаємо, що нещодавно в лавах Служби безпеки України викрили чинних та колишніх співробітників, які незаконно прослуховували телефони і торгували отриманою інформацією. За прослуховування одного абонентського номеру протягом двох місяців працівники СБУ просили 9 тисяч доларів.

Як відомо, на початку жовтня президентові Володимиру Зеленському подали проєкт нової редакції Закону “Про Службу безпеки України”. Реформа СБУ була однією з вимог, які до нової влади поставили правозахисники ще в липні цього року.

Експерти тоді зазначали, що відомство успадкувало багато притаманних радянській спецслужбі функцій та працює практично без будь-якого контролю за своєю роботою. Закликав нову владу реформувати СБУ й Генсек НАТО Єнс Столтенберг.

Зміни, які чекають на відомство, чиновники називали “наймасштабнішими” за часи незалежності, однак експерти кажуть – обіцяна реформа лише закріплює радянську систему роботи

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter